keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Voileipäkakku (ton-ton-ton)

Keittiössämme on ollut hirmuinen tohina, kun ollaan harjoiteltu viikonloppua varten. Nyt on jääkaapissa tekeytymässä jotakin sellaista, mitä en uskonut meidän perheen juhlapöydästä löytyvän ennen kuin allergiat on taltutettu. Mutta tässä se nyt komeilee: luontaisesti gluteeniton, maidoton, munaton, soijaton ja rypsitön voileipäkakku. Vielä ei olla kakkua maistettu koottuna, mutta uskaltaudun postaamaan tämän teoksen, koska täyte oli hyvää ja leipä tehtiin vanhalla tutulla reseptillä. Samalla tulee julkaistua virheet, niin ei tarvitse monen ihmisen samoja tehdä. Ja täytyy sanoa, että en ole ennen näin komeaa kakkua nähnyt. Pienet apulaiset olivat tätä mukana toteuttamassa ja senpä vuoksi siitä taisi niin upea tullakin. Voi että millä antaumuksella kakkua koottiin ja varsinkin koristeltiin, pala kerrallaan... Onneksi täyte kestää hyvin lämpöä. Vaan eikös ole komea ilmestys! Esikoinen tosin tuumasi, että: äiti kynttilät kyllä puuttuu.



Leivän tein halkaisijaltaan 18 cm pyöreässä irtopohjavuoassa. Taikinan tein tällä ohjeella, tosin puolitin ohjeen. Paistoaikaa lyhensin ohjeesta poiketen 35 minuuttiin. Leivän on hyvä antaa jäähtyä kunnolla ennen kakun kokoamista.

Kuorrute:
200 g kookosrasvaa
noin 2 dl paksua valkokastiketta
Kastikkeen tein sekoittamalla 3 rkl kaurajauhoa ja 3 rkl aurigonkukkaöljyä tahnaksi, lämmitin tahnan ja lisäsin siihen 2 dl kaurajuomaa, 1 tl suolaa, 1 rkl oluthiivahiutaleita, 1 rkl kuivattua ruohosipulia, ½ tl valkosipulijauhetta ja ripauksen valkopippuria. Valkokastikkeen voi tehdä muullakin jauholla ja juomalla, mutta meillä näin, kun muuta vaihtoehtoa ei ole.
Vatkaa pehmeä kookosrasva kuohkeaksi ja lisää jäähdytetty valkokastike joukkoon muutamassa erässä koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kastikkeen ja kookosravan on hyvä olla suunnilleen saman lämpöisiä. Suhde on se, että 100g rasvaa imee noin desin kastiketta. Rasva ja kastike erottuu, jos kastiketta laittaa liikaa. Mikäli erottumista alkaa tapahtua, voi kuorrutteen vielä tässä vaiheessa pelastaa lisäämällä siihen noin ruokalusikallisen öljyä voimakkaasti vatkaten. Kuorrute täytyy käyttää heti. Jääkaapissa kuorrute kovettuu eikä tämän jälkeen kestä käsittelyä erottumatta, kokeilin. :)

Täyte:
1-2 pintamaustettua broilerin-rintapalaa pieneksi pilkottuna
noin puolet kuorrutteesta
puolikas pienestä sipulista pienenä kuutiona
neljännes paprikaa pienenä kuutiona
½ dl suolakurkkua pienenä kuutiona
1 tl oluthiivahiutaleita
½ rkl kuivattua ruohosipulia
ripaus mustaa pippuria, paprikajauhetta, valkosipulijauhetta

Sekoita kaikki täytteen aineet yhteen. Määrät on kyllä tässä ihan arviolta, kun oli vielä aika säätämistä tämän tekeminen. Oman maun mukaan. Tekiessä kyllä mietin, että seuraavalla kerralla käytän täytteessä munatonta majoneesia. Se kestää pehmeämpänä ja luultavasti antaa paremmin makua. Kuorrutetta voi tällöin tehdä puolikkaan annoksen.
Halkaise leipä kolmeen osaan ja kostuta jokainen kerros kaurajuomalla. Olisikohan meillä kulunut reilu puoli desiä kaurajuomaa. Seuraavan kerran kyllä kostutetaan enemmän, ainakin desin verran. Levitä täytteet tiiviisti kerrosten väliin. Vaihekuvia on taas tasan yksi, oli keittiössä näet sellainen vauhti. Sain vauhdin ikuistettua, ei ole kameran tarkennus ehtinyt pienen kokin perässä. Kuvassa näkyvät muuten hyvin nuo leivinpaperisuojat, jotka tykkään virittää kakkuja kootessa reunoille. Ei haittaa pienet sotkut ja lopussa ne on näppärä napata pois ja kakkupaperi on säilynyt koskemattomana.


Loppukaneettina vielä ihmetyksen aihe. Miksi ihmeessä suolakurkkuihin tungetaan kaikenlaista e-alkuista. Oli todella haastavaa löytää ihan normaaleita suolakurkkuja. Ja arvatkaapa mitkä suolakurkut ovat lisäaineettomia: euroshopperit. Oli muuten ainoa purnukka, jossa oli yksityiskohtainen luettelo sisällöstä. Muissa oli koodikieltä tyyliin: aromit tai mausteina mm. Meillä tarvitaan tietoa eikä tällaista salaiset kurkkukansiot meininkiä. Ugh.
Ennenkuin alkaa kakkua vääntämmän, kannattaa luke myös tämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti