maanantai 7. toukokuuta 2012

Hapan täystattari-perunaleipä


Tykkäsin imetysdieetin aikana kovasti happamasta tattarileivästä, joten pitkän tauon jälkeen päätin tehdä tuota viime vuoden luottoherkkua. Kaverillahan on nyt tattari ollut tauolla, mutta jos kohta saataisiin hapanleipäkaveri takaisin. Mietityttää kaverin kohdalla myös tuo finaxin hapanjuuren riisi. Riisi ei ole kaverin allergisoivista pahin, joten toivon, että tuon juuressa olevan määrän kestää samoin kuin vähäisen maissitärkkelyksenkin harvakseltaan on kestänyt. Tätä voi toki leipoa ilman juurtakin, mutta makuahan se antaa. Leipään voi halutessaan käyttää osan esim. riisijauhoakin (ei siis kaverin leipään), mutta onnistuu hyvin näin täystattarisenakin. Tykkään postata näitä yhden viljan onnistuneita tekeleitä, koska tiedän kuinka vaikeaa monivilja-allergia osaa olla.


5 dl lämmintä vettä
1½ rkl psylliumia
1½ rkl finaxin hapanjuurta
1½ tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
1 rkl  siirappia
2 rkl sopivaa öljyä
1 dl kiehuvaa vettä
2 dl oolannin perunamuussiainesta
(vaihtoehtoisesti voi käyttää tähteeksi jäänyttä muussia 
tai raastaa saman määrän keitettyä perunaa)
6 dl tattarijauhoa 
(esim. keskisen mylly)
1 dl tattarirouhetta

Mittaa lämmin vesi taikinakulhoon. Lisää veteen hiiva, psyllium, hapanjuuri, suola ja siirappi koko ajan sekoittaen. Anna seistä hetki. Keitä sillä aikaa desi vettä ja lisää joukkoon muussiaines. Itse keitin veden vedenkeittimellä, joten jouduin mikrottamaan sosetta hetken, ettei ole liian kylmää taikinaan lisättäessä. Lisää perunasose, öljy, jauhot sekä tattarirouhe kulhoon ja sekoita yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukulla viitisen minuuttia. Kohota taikinaa tunnin ajan.


Tein kahden mallista leipää. (Syy tähän on se, etten saamattomuuttani omista kuin yhden leipävuoan.) Vuokaleivän taikina öljyttyyn vuokaan kohoamaan (taikinaa 2/3 vuon vetoisuudesta) ja limpun kohotin sekoituskulhossa ja muotoilin limpuksi juuri ennen uuniin laittoa. Yllä olevassa kuvassa leivät juuri ennen uuniin laittoa. Limppua ei kannata jäädä vatkaamaan. Parasta on jos saa taikinan vain kaadettu limpun muotoon ja tasoittelee pinnasta pahimmat kuopat. Näin rakenne pysyy parempana. Paista leipiä 200 asteessa noin tunti. Itse tykkään jäähdyttää leivät ritilän päällä, niin pohja säilyy rapeana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti