perjantai 11. toukokuuta 2012

Tattarilimppu (ruisleivän korvike) 2 kpl

Imetysdieettaava ystäväni on aina ollut suuri ruisleivän ystävä. Muistan itsekin kaivanneeni ruisleipää monasti oman dieetin aikana. Kaipuu on sammunut dieetin jälkeisiin ruiskokeiluihin, joiden seurauksena olen todennut, ettei ruis sovi minulle alkuunkaan. Hirveä olo tulee ja sen tuskan arvoinen ei ole edes maailman paras ruislimppu. Tästä kaikesta sain pontta uusiin kokeiluihin ja päätin, että tämä naiskaksikko syö jotakin ruisleivän tapaista vielä tämän kesän aikana. Kaukana ei olla, mutta viritys jatkuu. Tavoitteena on kuitenkin pitää ohje sellaisena, että kaverillekin voisi joskus tulevaisuudessa tarjota. Tässä tämän hetken tulokset. Voin suositella korvikkeeksi kaikille, joiden vatsa ei vaan tahdo sulattaa suomen suosituinta leipää. Päivitän resptiä heti, jos parannusta ilmenee.


3½ dl vettä
1½ dl oolannin perunamuussiainesta
2 tl kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
1 rkl finaxin hapanjuurta
2 rkl sopivaa öljyä
1 rkl siirappia
1 prk bonan luumusosetta
1½ tl suolaa
1,5 dl tattarirouhetta (keskisen mylly)
5 dl tattarijauhoa (keskisen mylly)

Mittaa kulhoon 2,5 dl lämmintä vettä. Lisää veden sekaan puolet hiivasta sekä 1 dl jauhoja ja saman verran tattarirouhetta. Laita päälle kelmu ja anna seisoa lämpimässä 4-5 tuntia.
Keitä desi vettä ja lisää siihen perunamuussiaines. Lisää perunaseos ja psyllium leivontakulhoon. Anna seisoa 5 minuuttia. Lisää sitten siirappi, luumusose, suola sekä öljy ja keskenään sekoitetut loput jauhot (4 dl), rouhe (½dl) sekä hapanjuuri. Sekoita taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Helpoiten tämä onnistuu koneella, mutta käsinkin menee. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja ripottele sille tattarijauhoja. Leivo öljytyin käsin taikinasta pellille kaksi limppua. Kohota peitetynä 30 minuuttia. Ripottele limppujen päälle vielä jauhoja ja paista limppuja 180 asteisessa uunissa 50-60 minuuttia. Limput on hyvä nostaa ritilälle jäähtymään, jos haluaa, että pohja pysyy rapeana.

2 kommenttia:

  1. Törmäsin eilen ensimmäistä kertaa blogiisi vähän vahingossa ja kun näin tämän leivän ohjeen, oli sitä pakko päästä kokeilemaan välittömästi! Meillä perheessä gluteeniton leivonta on tullut tutuksi muutaman viimeisen vuoden aikana, mutta "ne täydelliset leipäohjeet" ovat edelleen olleet vähän hakusessa. Tämä ohje pääsi kyllä ehdottomasti tuolle listalle! Leivästä tuli aivan täydellistä, en tiennyt että gluteenittomanakin hapanleipä voi onnistua näin hyvin! Kiitos mahtavasta ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että onnistui. :) Tämä saa taas jatkamaan tämän blogin pitoa, kun tietää että siitä on jollekin iloa ollut. Aurinkoista kevään jatkoa teidän perheelle!

      Poista