keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Kinuskinen puolukkapiirakka

Seuraavassa tarina siitä, kun kaikki ei mene niinkuin strömsössä. Jorinan voi ohittaa, ohje alkaa kuvan alta.

Päätin pyöräyttää puolukkapiirakan, kun yksi parhaimmista ystävistäni on tulossa kanssani kahvittelemaan. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että hänenkin elämässään on alkanut allergioiden aikakausi ja hän on hiljattain aloittanut munattoman, vehnättömän ja maidottoman imetysdieetin. Ajatukseni oli valmistaa sellaista kahvileipää, että kaikki rajoitteiset voivat sitä syödä. Näin ollen kaapissa pyörivä fin mix paketti sai jatkaa pyörimistään ja edessä oli taasen oman jauhosekoituksen teko. No perunajauhothan oli sitten loppu, vaikka olin juuri tuntia aiemmin kotiutunut kaupasta. En jaksanut enää hakea niitä ja päätin selvitä ilman. Ok, tein taikinan, ripottelin puolukat pintaan ja koko komeus uuniin. Juu, siihen uuniin, jonka olin ajan säästämiseksi päättänyt lämmittää kiertoilmaa käyttäen. Puoli tuntia myöhemmin riensin munakellon kutsumana piirakkaa uunista ottamaan. Sen pinnalla komeili mustia pilkkuja, kiertoilma oli käräyttänyt puolukat. Hammastikulla sitten kaivelin nokiset puolukat pois, onneksi suurin osa oli paistamisen aikana uponnut taikinaan ja muilta osin piirakka oli säästynyt ihan mukavan näköisenä.

Seuravaana listalla oli kinuskikastikkeen valmistus, johon olen siis aiemmin käyttänyt perunajauhoa. Nyt kaivoin tapiocat esiin ja avot. Kastike jäi hieman löysemmäksi kuin olin suunnitellut. Tämä saikin sitten pasmat jotenkin ihan sekaisin ja jostakin käsittämättömästä syystä kaatelin kinuskit piirakan päälle ristiin rastiin. Siitä tulikin tosi kivan näköinen ruutukuvio piiraan pintaan. Hetkeä myöhemmin kinuski oli kuitenkin kadonnut. Kiertoilmauunin kuivattama piirakka yhdistettynä liian löysään ja huonosti jäähdytettyyn kinuskikastikkeeseen aiheutta emulgoitumisen. Tässä vaiheessa epätoivo oli käsin kosketeltavaa.

Tästä kaikesta lannistumatta päätin tarjota pahaa aavistamattomalle ystävälleni tuota epäonnen piirakkaa. Arvelin tuotoksen olevan makean sorttinen varsinkin sen hörpättyä ihan mukavan määrän kinuskikastiketta sisuksiinsa, joten pieni happamuus olisi paikallaan. Lisää puolukoita pakastimesta ja sokeria ynnä vaniljaa niskaan. Kyllä se makeus siitä taittuu. Totesin kuitenkin, että koemaisto on paikallaan. En todellakaan tahdo lannistaa ystävääni imetysdieetin alkumetreillä - tässä piirakkaa sulle, tätä se nyt on seuraava vuosi. Piirakkaa siis omaan ja miehen kitaan, myös lapsityövoimaa käytettiin. Ja siis tästä tuli tosi hyvää. Pienellä puolukka/tomusokeri naamioinnilla suhteelisen nättiäkin. Ei edes hävetä tarjota. Alla ohje, mutta en takaa, että edes kovasti yrittämällä onnistuu täysin samanlaista saamaan kuin kuvassa oleva. Tervetuloa kahville rakas ystäväni.


1½ dl sokeria
2 dl provenan täyskaurajauhoa
1½ dl maizenaa
½ dl tapiocaa
1/4 tl psylliumia
1/4 tl ksantaania
veitsen kärjellinen vaniljaa
2½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ tl kanelia
½ dl sulaa kookosöljyä
2 rkl auringonkukkaöljyä
2½ dl kaurajuomaa
1½ dl puolukoita

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää kaurajuoma koko ajan sekoittaen. Lisää vanilja ja rasvat. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Kaada taikina piirakkavuokaan ja ripottele päälle puolukat. Paista piirakkaa 200 asteessa puoli tuntia. Valuta piirakan päälle tällä ohjeella tehtyä kinuskikastiketta sillä erolla, että kastikkeeseen kannattaa käyttää 2 dl kaurajuomaa, jotta koostumus on tarpeeksi löysä imeytyäkseen piirakkaan. Tarjoa piirakan kanssa hillottua vaniljalla maustettua puolukkaa. Itse käytin 1 dl puolukoita, 1 rkl sokeria ja veitsen kärjellinen vaniljaa. Survomalla muutaman puolukan rikki saa riittävästi happoa, jotta sokeri sulaa. Kaikkia ei kuitenkaan kannata muussata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti