keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Kaura-tattari vuokaleipä

Kun tuossa toissapäivänä tuli leivottua pitkästä aikaa tattrileipää, niin jotenkin innostuin kyseisestä jauhosta. Tulipa sitten sillä innolla leivottua tällainen hieman kevyemmin tattarinen versio. Noinkohan tätä uskaltaisi kaverillekin maistattaa. Saas nähdä. Tämä leipä on kostea, sopivasti makea ja hieman rouheinen. Yleisolemus ei ole mielestäni ollenkaan gluteeniton, vaikka sellainenhan tämä on. Tai sitten makuhermo on vaan jo niin tottunut näihin ton-ton teoksiin.... (Ihan kuin viiniarvostelua lukisi, hih!)

1 dl puuppolan kokonaisia kauraryynejä
5 dl kaurajuomaa
1 rkl psylliumia
2 rkl siirappia
2 rkl sopivaa öljyä
1,5 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
1 dl tattarirouhetta
2 dl provenan täyskaurajauhoja
4,5 dl tattarijauhoa (esim. keskisen mylly)

Mittaa kauraryynit kulhoon ja liota kylmässä vedessä tunti. Kun ryynit ovat lionneet riittävän kauan, mittaa kaurajuoma ja lämmitä se (hiiva herää 42 asteessa). Lisää kaurajuomaan psyllium ja hiiva, anna turvota  5-10 minuuttia. Lisää siirappi, suola ja öljy sekä jauhot. Vaivaa taikinaa viitisen minuuttia joko yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Kaada valmis taikina öljyttyyn pitkulaiseen vuokaan ja anna kohota peitettynä 30 minuuttia. Paista leipää 180 asteessa noin tunti. Varttia lyhyempikin aika varmaan riittäisi kypsentämään leivän, mutta meillä tykätään rapeasta kuoresta. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.

LOPPUKEVENNYS:

Vuokani vetoisuus on 1,5l ja muuten tämän kokoisella taikinalla jännnittää joka kerta, mutta mahtuu, kun mittaa nesteen just eikä melkein. Ja esikoinen tykkää, kun viipaleet on kuulemma mikkileipää, kun niillä on korvat. =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti