lauantai 12. toukokuuta 2012

Broileripizza

Tänään meillä oli pizzaperjantai. Koko perhe ei aina jaksa syödä allergiaruokaa ja tätä ruokaa on helppo muunnella kunkin tarpeita vastaavaksi. Pohja meillä on aina gluteeniton. En viitsi enää vääntää vehnäpohjaa erikseen, kun kukaan ei huomaa eroa perinteisen ja gluteenittoman välillä. Tällä kertaa kuvioissa myös tattari, jota yritetään hivuttaa takaisin kaverin ruokavalioon. Luultavasti sopiva vilja, mutta jätettiin keväällä pois, kun pakka oli täysin sekaisin. Alla olevassa kuvassa kaverin allergiaversio täytteinään yrttinen porkkanakastike, broileria sekä oluthiivahiutaleilla maustettu valkokastike.

Pohja
(riittää pellilliseen tai kahteen pyöreään pizzaan)

3 dl vettä
1 rkl kuivahiivaa
ripaus sokeria
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
2 rkl sopivaa öljyä
½ dl perunajauhoja
1½ dl provenan täyskaurajauhoja
2,5 dl tattarijauhoja

Mittaa lämmin vesi (42°c), hiiva ja sokeri kulhoon. Anna seisoa 5-10 minuuttia. Lisää joukkoon suola, öljy sekä jauhot. Vaivaa taikinaa viitisen minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukulla. Öljyä kädet ja kaada taikina pellille. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille käsin mahdollisimman ohueksi levyksi. Loput voi kaulita. Itse käytän pientä lasten kaulinta ja taikinan ja kaulimen väliin laitan tuorekelmua. Lasten kaulimella pääsee hyvin reunoillekin ilman, että ottaa kahvat kiinni.   Muitakin tapoja varmaan löytyy, mutta näin meillä. Kohota pohjaa 20 minuuttia liinalla peitettynä. Valmista tällä välin porkkana- ja valkokastike.

Porkkanakastike pizzaan
Kuori ja pilko 1 iso tai 2 pientä porkkanaa kattilaan ja lisää vettä niin, että juuri peittyvät.
Keitä pehmeiksi ja soseuta sauvasekoittimella.
Lisää joukkoon 1 rkl sopivaa öljyä, ½ tl omenaviinietikkaa, suolaa ja sopivia mausteita
(esim. valkosipuljauhetta, sipulijauhetta, basilikaa, oreganoa, pippuria)

Valkokastike
Mittaa kattilaan 2 rkl sopivaa öljyä ja reilu 1 rkl kaurajauhoa. Kuumenna hieman, älä ruskista. Lisää joukkoon 1-1½ dl kaurajuomaa. Mausta suolalla ja oluthiivahiutaleilla.

Esipaista pohjaa 8-10 minuuttia, itse tykkään käyttää kiertoilmauunin alalämpöä ja asteita 200. Tällä tavoin tulee rapea pohja, eikä tapahdu gluteenittomalle pohjalle tyypillistä vetistymistä. Levitä täytteet pohjan päälle, valkokastike viimeiseksi, öljyä reunat (jos haluat rapeat) ja paista vielä 10 minuuttia. Kaverin pizzan paistamista jatkan tästä kohdasta samassa lämpötilassa, mutta ihan normaalilla keskilämmöllä, kun pehmoinen pohja maistuu kaverille paremmin.


Aikuisten pizzan teen siis samalla pohjalla. Kaverin pizzasta jäljelle jääneeseen porkkanakastikkeeseen lisään 1 rkl tomaattipyreetä, lisää mausteita ja 1 rkl oliiviöljyä. Maidoton tämä versio ei todellakaan ole vaan juustoa on runsaasti ja broiskunpalat saavat kaverikseen tomaattia, sipulia ja rucolaa. Kaveri ei tuosta rucolasta oikein vielä diggaile. Aikuisten pizzaa paistan koko kypsennysajan tuolla 200 asteen kiertoilman alalämmöllä. Tulee muuten rapea pohja, koostumukseltaan täysin vehnäpohjan veroinen eikä maustakaan eroa huomaa. Ja tosiaan nuo reunat kannattaa esipaiston jälkeen sutia oliiviöljyllä. Tulee pinnalta ihanan rapea reuna, joka on kuitenkin sisältä pehmoinen. Nam.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti