maanantai 18. kesäkuuta 2012

Kaurakerma

Tuo toissapäiväinen postaukseni kaurakermasta jäi jotenkin kummittelemaan. Monasti olen lueskellut kaurakermojen ainesosaluetteloita ja pohtinut mahdollisuutta kotitekoiseen vastineeseen. No munatonta majoneesia vääntäessäni tapahtui valaistuminen ja oli taas pakko testata teoriaa käytännössä. Olen aiemminkin pohdiskellut ksantaani-tärkkelyshyytelön soveltuvuutta kaurakerman pohjaksi, mutten ole tohtinut kokeilla. Tänä viikonloppuna kevennettiin ja yritykseni valmistaa munatonta kevytmajoneesia poiki kylkiäisenään home made kaurakerman. Koevedoksesta keittiössämme valmistui jo vaniljakastiketta raparperipiirakan kaveriksi ja oli hyvää. Mies sanoi, että: "Eihän tää edes maistu kaurakermalle. Täähän on hyvää.". Hmm, mitähän tuosta kommentista oikein pitäisi ajatella.

1 rkl tapiocaa
1/4 tl ksantaania
1 tl tomusokeria
ripaus suolaa
½ dl öljyä
2-4 dl kaurajuomaa (gogreen)
Mittaa kulhoon tapioca, ksantaani ja 2 rkl kaurajuomaa. Sekoita tasaisesi ja vatkaa sähkövatkaimella kiinteäksi massaksi. Jatka vatkaamista ja kaada ensin öljy ohuena nauhana massan joukkoon ja sitten kaurajuoma sekä mausteet. Kaurajuoman määärä on makuasia. Kerma saostuu kuumennettaessa, joten tuohon kahden desin versioon joutuu siinä vaiheessa lisäämään kaurajuomaa. Toisaalta tiivistemallin säilyttäminen on mukavampaa. Makuasioita jälleen. Mietin myös vaihtoehtoa, että olisin kuumentanut kerman valmiiksi, mutta en ainakaan vielä päätynyt tähän vaihtoehtoon. Tällä tavoin koostumus olisi tietysti lopullinen eikä ruokaa laittaessa tarvitsi enää ohennella, vaikka eipä tuo kyllä kokkaillessa häirinnyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti