perjantai 23. marraskuuta 2012

Piparit ton-ton-ton

Adventin aika kolkuttelee jo ovella, joten meillä antauduttiin tänään piparin paistoon. Hieman homma mietitytti, koska viime vuonnahan käytössä oli niin margariini kuin riisijauhokin, joten viimevuotisesta hyväksi koetusta ohjeesta piti karsia runsaalla kädellä. Vaan hyviä tuli. Hieman perinteistä vaaleampia, mutta maku on ihan joulupiparinen. Suutuntuma myös miellytti. Parhaat pikkuleivät sitten margariinin menetyksen... Lisäksi taikina oli yllättävän helppo käsiteltävä, ominaisuus joka ei ole kaikettomille leipomuksille aina itsestään selvä. Tällä ohjeella tuli kolme pellillistä pieniä minipipareita.


1/4 dl auringonkukkaöljyä
1/4 dl kookosöljyä
½ dl siirappia
1/4 dl sokeria
½ tl kanelia
1/4 tl suolaa, jauhettua kardemummaa sekä inkivääriä
ripaus pomeranssia ja neilikkaa
2 rkl kaurajuomaa (oatly) tai vettä

1 dl tattarijauhoja
1 dl provenan täyskaurajauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl psylliumia
1/4 tl ksantaania
½ tl soodaa

Mittaa kattilaan sokeri, öljyt ja siirappi. Kiehauta seos tasaiseksi ja lisää mausteet. Lisää lopuksi neste, sekoita tasaiseksi ja anna seoksen jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen seokseen keskenään sekoitetut kuivat aineet ja vaivaa taikina tasaiseksi palloksi. Nosta kelmuun kääritty taikina jääkaappiin jähmettymään kahdeksi tunniksi.

Leivo taikinasta pipareita. Itse kaulitsin silikonisen alustan päällä ja apuna käytin perunajauhoja. Mielestäni tattari- ja kaurajauhot ovat kaulinnassa liian stydejä. Perunajuhoja tulee kuitenkin käyttää todella vähän ellei halua liisteriä. Pieni taputtelu pintaan riittää käsittelyn helpottamiseksi. Paistoin pipareita 200 asteessa tasan 7 minuuttia. Enkä taaskaan muistanut kuinka helposti piparit saa kärvähtämään... =)

2 kommenttia:

  1. Tää joulu tosiaan tuo omat haasteensa ja heti niinkin yksinkertasesta asiasta kui piparit. Kaupasta löytyy ehkä yks, pienellä epävarmuuella.. niitä joulusia nimenomaan. Välillä käy, välilä ei ja viime joulun käyvät oli saanu sitten tänä vuonna pienen saattaa sisältää kananmunaa. Onneks hokasin kattoa selosteen vielä kerran ennen tytölle tarjoamista. Sit meinaski jo lentää aski päin seinää kun harmitti nii kovasti. Onneks muistun sut ja sun IHANAN blogin! :D Pliis.. elä ees harkihe tän blogin lopettamista :D

    Täältähän se pipari ohoje löyty, vielä iso kiitos sulle viitseliäisyyestäsi!
    Tässä jäin kuitenkin miettimään tuota kookosöljyä jälleen kerran, se kun ei meillä passaa. Voiskos sen taas korvata esim rypsillä tms ruokaöljyllä vai oisko jtn muuta millä sen vois korvata? Muuttuuko koostumus miten?
    Joskus aikanaan meillä oli ihan ite kehitelty ohoje kanssa tytölle, taikina oli kaavittu kasaan siitä mitä sai syyvä ja nehän ei sitten mitenkään pehemosia ollu. Tosi ohkaseks sai kaulita, et pysty sitten jäähtyneenä ees puraseen palan, mutta hyvin se meni alas silti, raukkaparka =) En tahtois millään siihen enään palata.. ja itellä ei tää kehittelypuoli kyllä yhtään mun juttuni.
    Kiitokset sulle jo etukäteen =) R

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tiedän niin tuon tunteen, kun luule löytäneensä jotakin valmiiksi sopivaa ja sitten tulee seinä vastaan. Olen lohduttautunut sillä, että vaikkakin itse tekeminen teeettää paljon työtä, niin omat mukulat saavat tällä tavoin huomattavasti vähemmän lisäaineita. Vaikka laiha lohtu väsymyksen painaessa...

      Ja en ole lopettamassa todellakaan. Tahti on tosin hiipunut, kun elämä vie voimalla mukanaan. Hiljalleen kuitenkin aina jotain uutta. :) Ja kiitoksia kauniista sanoista. Tuntuu niin hyvälle, jos näistä on jollekin muullekin kuin itselle hyötyä.

      Kokeile ihmeessä pelkällä öljyllä. Oma ajatus on varmaan ollut kookosrasvan kiinteämpi olomuoto. Ja jos mikään margariini sopii, niin sellaista sitten. Kaikissa vaan taitaa olla sitä soijalesitiinia. No meille kun ei tuo rypsi tunnu vieläkään oikein sopivan, niin en osaa varmasti sanoa. Mutta jos juoksevalla öljyllä teet, niin kokeilisin ehkä ensin hieman pienemmällä määrällä, juoksevat rasvat kun tuppaavat erottumaan taikinasta herkemmin. Kokeile rohkeasti! :)

      Poista