keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Ohjeita allergiakokkailuihin

Hiljattain on taas saatu uusia kokemuksia siitä, kun ruoanlaittotilanne ei ole ollut ns. täysin puhdas. Ajattelinkin listata muutamia asioita, jotka kannattaa huomioida ennen kuin alkaa allergiselle ruokaa väsäilemään.

Puhataus on puoli ruokaa. Tämän kohdan vaillinnainen toteutus on yleisin moka, joka allergiaruoanlaitossa voi tehdä. Eli tilojen, joissa ruokaa laitetaan, tulee olla puhtaita allergeeneista. On hyvä ottaa selvää, kuinka herkkä aterian nauttiva henkilö on. Esimerkiksi herkkä vehnäallergikko/keliaakikko ei siedä sitä, että viereisellä pöydällä alustetaan pullaa ja metrin päässä on allergiamuffinssien teko meneillään.

Ruoanvalmistusvälineiden tulee olla huolella puhdistettuja. Esimerkiksi sähkövatkaimen ilmanottoaukot ovat oivallisia piiloja jauhoille. Saman puukaulimen käyttö normi ja allergialeivonnaisissa ei ole suositeltavaa. Sama pätee kaikkiin puisiin välineisiin esim. leivonta-alustoihin tms.

Leivinliina on oivallinen allergeenin levittäjä. Aina puhtain pellein ja erillisin leivinliinoin ynnä omin laivinpaperein puhtaassa uunissa.

Jotkin allergikot ovat erittäin herkkiä esim. munalle ja kalalle. Asioista on hyvä ottaa selvää. Ei se ole tyhmä, joka kysyy. Joku ei vaan saata sietää ollenkaan sitä, että samassa tilassa käsitellään jotakin ruoka-aineita. Allergialeivosten paistaminen uunissa, jonka kätköistä on juuri nostettu munalla hyydytetty lohipiirakka, ei vaan välttämättä sovi suoraan käytettäväksi. 

Tarvikkeiden säilytys ja käyttö. Herkän allergikon jauhot sun muut asuvat mieluiten omassa kaapissaan. Näin vältytään mahdollisilta kontaminaatioilta. Ja sitten perinteinen vaeltava lusikka. Kuinka helposti sitä käyttääkään samaa lusikkaa esim. eri jauhojen annosteluun. Vehnäjauhopaketin kautta vieraillut lusikka kyllä saastuttaa tehokkaasti perunajauhot ja leivinjauheet sun muut. Eli eri lusikoilla kaukana toisistaan. Jos usein kokkailee ruokarajoitteiselle, voi olla viisautta ostaa tähän tarkoitukseen ihan omat tarvikkeet. On myös hyvä kiinnittää huomioita pakettien huolelliseen sulkemiseen, hyvin eristetty talokin pitää paremmin kylmän ulkona.

Erityismaininta Esikon kummille, jonka jääkaapin päällä olevaan yläkaappiin on perustettu ihan oma osasto kaikille Kaverin leivontatarvikkeille. Tässä oiva esimerkki oikeanlaisesta säilytyksestä. Yläkaappi on kaikkiaan fiksu paikka, harvemmin käytettävä tavara joutaakin korkeammalle ja muista ruoista täysin erillään korkeuksissa sijaitseva tila takaa puhtauden.

Tarjolle asettaminen on yksi huomionarvoinen seikka. Esimerkiksi monipuoliset hedelmäkulhot ovat kyllä kauniita, mutta eivät käytännöllisiä. Toisiinsa nojaileva ananas ja viinirypäle pilaavat helposti toinen toisensa. Kaikelle omat astiat.

Älä tee, jos koet sen vaikeaksi. Mikäli kaiken tämän sisäistäminen tuntuu mahdottomalta, on parempi olla tekemättä. Kukaan ei loukkaannu siitä, että et halua lähettää vieraitasi sairaalaan. =)
Ruokarajoitteiset ovat mitä suurimmalla todennäköisyydellä tottuneita omavaraisia evästelijöitä. Joskus niin on vaan kaikille helpompi ja parempi. Mutta siis kyllä huolelliseti tehdyt tarjoilut lämmittävät aina mieltä.

Päivitän listaa aina, kun jotain tämä ruokapoliisi löytää aihetta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti