sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Kaikettomat jauheliha-riisipasteijat

Meidän perheessä on jälleen alkanut juhlien sävyttämä vuodenaika ja edellisten kemujen ehdoton ilonpilkku olivat ihanat jauheliha-riisipasteijat, jotka siis olivat myös Kaverille sopivaisia. Voi miten äidin sydän sykähteli, kun kerrankin oli tällaista tarjottavaa myös meidän rajoitekuninkaallemme. Nämä keräsivät kehua kaikilta, todisteena moninkertainen lausahdus: "Nämähän maistuu ihan normaalille!". :D Täytyy taasen todeta, että riisi saaminen ruokavalioon on helpottanut elämää monin tavoin. Niin onnellisia ollaan riisistä!


Taikina:
50g kookosrasvaa
1½ dl oliiviöljyä
4 dl oatlyn luomu kaurajuomaa
8 dl oolannin perunamuussiainesta
1 tl suolaa
2 dl provenan täyskaurajauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 dl täysjyväriijauhoja
1 dl perunajauhoja
½ rkl psylliumia 1/4 tl ksantaania 
2 tl leivinjauhetta

Kuumenna kattilassa kaurajuoma ja lisää siihen perunamuussiaines. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Lisää kuuman soseen joukkoon kookosrasva ja anna sen sulaa. Lisää myös oliiviöljy sekä suola, sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hieman ja nosta kattila pakastimeen. Olen kokeillut taikinaa ilman pakastamistakin ja jostakin ihmeen syystä pakastaminen tekee taikinan rakenteesta paremman. Ymmärrä sitten näitä. Anna seoksen hyytyä pakastimessa todella jähmeäksi ja vatkaa se sitten kuohkeammaksi sähkövatkaimella. Lisää vatkatun soseen joukkoon keskenenään sekoitetut kuivat aineet ja vaivaa taikina palloksi. Nosta kelmulla peitettynä jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Mitä pidempään, sen parempi.

Valmista täyte keittämällä 2dl puurosiisiä. Riisin kiehuessa, paista 400g porsaan jauhelihaa ja pilkottu spuli. Mausta seos suolalla ja musta- sekä maustepippurilla. Sekoita kypsä riisi paistetun jauhelihan joukkoon. Tarkasta maku.

Nosta jääkaapissa levännyt taikina pöydälle. Parhaiten pasteijat muovautuvat erottamalla taikinasta reilun kokoisia palloja ja kaulimalla ne pyöreäksi. Nosta pyören pohjan päälle nokare täytettä ja käännä taikina täytteen yli. Saumat painelin ensin kiinni ja ajelin pasteijan muotoonsa taikinapyörällä. Itse nostin valmiit pasteijat yöksi jääkaappiin ja paistoin ne seuraavana päivänä juuri ennen tarjoilua. En tietenkään ottanut tarkkaa aikaa, mutta 220 asteessa noin vartti. Kannattaa tarkkailla vieressä. Tästä ohjeesta tuli kaksi pellillistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti