tiistai 5. marraskuuta 2013

Gluteeniton ja maidoton lanttukukko

Lantun vapautuminen rajoitttujen listalta poiki tämän viikon iloksi kaksi kukkoa, tai valaita taisi tulla koosta päätellen. :D Tämä on siis kahden kukon suurannos ja kannattaa puolittaa mikäli ei meidän tapaan kukkoja jakele suvulle. Ja ihan varmasti tämä kokeilu saa jatkoa kalaisemmalla mallilla. Harmi ettei Kaveri niihin herkkuhetkiin pääse mukaan, mutta muu perhe jo intoilee muikkukukon perään.


Aloitin talkoot lantuilla, jotta ehtivät jäähtyä riittävästi ennen kukon kokoamista. Kahteen "valaaseen" käytin 2 kg lanttua, jotka kuorin ja siivutin suht ohueksi ja keitin pehmeäksi suolalla maustetussa vedessä. Lantut on hyvä valuttaa huolellisesti keittämisen jälkeen ja tosiaan antaa jäähtyä kunnolla.

Kuoritaikina

1l vettä
2 pss kuivahiivaa
3 rkl psylliumia
2 rkl finaxin hapanjuurta
6 dl tattarijauhoja
4-5 dl provenan täyskaurajauhoja
2 dl Hirvelän kaurakuitusta
1 dl perunajauhoja
3 tl suolaa
½ dl oliiviöljyä

Tämän taikinan vaivasin tapojeni vastaisesti yleiskoneella ihan suuren koon vuoksi ja tulipa hyvä. Joudun ehkä pyörtämään päätökseni Kenwoodin hautaamisesta kaapin perukoille. ;) Eli mittaa reilusti lämmin vesi yleiskoneen vatkauskulhoon ja lisää joukkoon hiiva, psyllium ja hapanjuuri. Sekoita ja anna seistä tovi, jotta psyllium turpoaa. Lisää suola, öljy sekä jauhot muutamassa erässä. Taikinaa saa vaivata reilusti. Anna taikinan nousta liinan alla reilun puoli tuntia ja kippaa se sitten leivinalustan päälle. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse jauhojen avulla ensin toinen osa levyksi ja lado sen päälle kerros sian kylkiviipaleita ja ripottele päälle suolaa. Lado päälle lantut mahdollisimman tiiviiksi kerroksesksi ja päälle vielä toinen kierros sian kylkeä ja suolaa. Yhteen kukkoon käytin reilut 300g lihaa. Toista operaatio.

Taikinasta tuli ihan mahtavan hyvin leipoutuva.
Mieleen pulpahteli muistoja vehnäiseltä aikakaudelta... Eli aika hyvä! :)
Juuri ennen sulkemista.
 Hieman ärsytti, kun siansiivupaketista paljastui hivenen liian läskistä tavaraa.
No eipä tullut kuiva kukko. :D
Sulje kukko kääntämällä ensin toinen sivu täytteiden päälle. Kostuta taikinan reunaa vedellä ja liimaa sitten toinen puoli kiinni. Hieman työstin saumaa muovisella pyöreäkärkisellä leivontaveitsellä, jota kostutin tasoituksen välissä muutaman kerran vedellä. Päädyistä trimmailin hieman ylimääräistä taikinaa pois. Näillä paloilla voi sitten paistamisen aikana paikkailla mahdollisesti syntyviä repeämiä kukon pinnasta.

Valmiina uuniin.

Paista kukkoja noin puoli tuntia 250 asteisessa uunissa. Tällä välin levitä pöydälle foliota ja leivinpaperia. Leivinpaprein ryttäsin, jotta sen käsittely olisi helpompaa. Kun pinta on kovettunut, nosta kukot uunista ja voitele niiden pinta öljyllä. Käytin kaikkein vaaleinta oliiviöljyä ihan makusyistä. Nosta kukko leivinpaperin ja folion päälle, ja kääri se tiiviiksi paketiksi. Tässä vaiheessa on hyvä paikata repeämät. Laske uunin lämpötila 120 asteeseen ja nosta käärityt kukot takaisin uuniin paistumaan 3-4 tunniksi. Yleensä kukot kääritään pyyhkeeseen tai vilttiin jäähtymään, mutta mielestäni tälle taikinalle riittää hyvin tuo pelkkä foliokääre. Ihan heti ei kannata kuitenkaan kukkoa puukottaa. Alla kuva reilun tunnin jäähtyneestä yksilöstä ja hieman liian aikaista oli. Vaan ei malttanut mieli. :) Viimeinen kuva on sitten seuraavalta päivältä, kun kukko on saanut levätä ihan kunnolla.



Pördellä on blogissaan todella hyvät ohjeet kukon kokoamisesta. Ihania vaaleita kukkoja löytyy sieltä. Meillä ollaan jotenkin piilosavolaisia; tummien ja kovakuoristen kukkojen ystäviä, joten omia polkuja tuon taikinan suhteen. ;D

2 kommenttia: