maanantai 28. tammikuuta 2013

Pitaleivät 6 kpl ton-ton-ton

Pikaruokapäivä on kyllä meidän perheessä saanut ihan uuden merkityksen. Nämä pikaruoat kun tuppaavat olemaan niitä herkkuja, joiden tekemiseen uhrataan runsaastikin aikaa. Mutta kylläpä vaiva taasen palkittiin. Pitaleipiä on tullut tehtyä joskus kauan kauan sitten, kun keittiössämme vielä pöllysivät vehnäjauhot. Nyt valmistui gluteenittomia pitaleipiä hieman kuitupitoisemmista jauhoista. Hyvä hyvä. Tässä internetin ihmeellisestä maailmasta kaivettujen ohjeiden pohjalta meille sopivaksi muokattu malli.


3 dl vettä
½ rkl psylliumia
1 rkl kuivahiivaa
½ dl profiber perunakuitua
1 dl perunajauhoja
2 dl provenan täyskaurajauhoja
2 dl tattarijauhoja
½ tl ksantaania
½ tl suolaa
3 rkl öljyä

Lisää reilusti lämpimään veteen hiiva, psyllium sekä sokeri. Anna turvota viitisen minuuttia ja lisää sitten suola, öljy ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukulla tai yleiskonella viiden minuutin ajan. Anna taikinan kohota peitettynä 20 minuuttia ja sekoita vielä hetken verran. Leivo taikinasta kuusi ohutta leipää ja anna niiden kohota peitettynä toiset 20 minuuttia. Paista leipiä 250 asteessa 10-15 minuuttia. Anna leipien jäähtyä hetki liinan alla, jolloin kuori hieman pehmenee. Täytä haluamillasi täytteillä ja nauti. Nämä kannattaa ehdottomasti syödä uunituoreena.

Täytteeksi pitaleivät saivat sisälleen kesäkurpitsatahnaa, kananmunatonta majoneesia, paistettua jauhelihaa ja punasipulia sekä paprika-jäävuorisalaattia. Näitä tullaan ihan varmasti vielä tekemään uudemmankin kerran.

4 kommenttia:

  1. hmmm.. onko tarkotus muuten että taikina on sellasta puuroa tai liisteriä vaiko oikeen leivottavaa? Meinaan en itte ainakaa saanu noilla jauhomäärillä muutaku liisteriä aikasex. Mikäköhä mulle meni vikaan =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a, vaikea sanoa. Sen olen huomannut, että jauhoissa on eroa riippuen valmistajasta, ilman kosteudesta sekä ihan paketistakin. Mikäli taikina on kauhean löysää, kannattaa lisätä hieman jauhoja. Tarkoitus on, että hieman irtoilee sekoituskulhon reunoista. Meillä tosin on tällä jauhomäärällä pitaleipää tehty monet kerrat menestyksellä. Ja gluteeniton taikinahan ei koskaan ole samanlainen kuin vehnäinen. Tämä on gluteenittomaksi suht hyvin leivottavissa, mutta kuten muutkin gluteenittomat, vaativat hellää otetta. Varmasti saa liisterinä tarttumaan, jos liian rajusti intoutuu kourimaan. Silkkihansikkain... ;D Vehnäisen tapaan ei kannata vaivata. Ja toisaalta kaurajauhokin limaisuudessaan on suhteellisen vaativa leivottava. Ajan kanssa itsekin oppinut näiden kanssa säätämään. Tsemppiä kokeiluihin! :)

      Poista
    2. Juu jouvuin aikalaillakin sitä jauhoa lisäämään.. se koostumus oli meinaan sellanen jotta lusikalla sai ottaa ja tipahteli kui vettä ois ollu. Tarkasti kyllä kattoin ainekset, mutta en tiiä sitte oisko menny joku ohite siinä nelijän tenavan pyöriessä jaloissa =) Pittää kokeilla uuestaan jos tulis parempi taikina sitte. Jääkö sulla sellanen tasku sinne sisälle niiku oikeis pitaleivissä pitäs vissii olla? Anyway, tenavat söi hyvällä halulla kaurakermalla ja ketsupilla maustettua possun jauhelihaa ja salaattia sisältävät leipäset =)

      Poista
    3. Hieman vetiseltä kuulostaa. :D Ihan leipomiseksi tuota omaa värkkäilyäni kuitenkin kutsuisin. Ja kyllä ihan taskumalleja on tullut. Meidän uunissa paistuu etummaiset isolla taskulla ja takimmaiset hieman matalammalla, onttoja kuitenkin kaikki.

      Poista