lauantai 4. toukokuuta 2013

Gluteeniton vaalea leipä (huom. sis. riisiä)

Uusin blogituttuni Pörde oli leiponut valtavan herkullisen näköistä vaaleaa leipää ja meidän sakkiin iski oitis ranskishimo. Ihan samalla ohjeella ei taaskaan voitu tehdä. Margariini vaihtui sopivaan öljyyn ja rohkeasti käytin ohjeessa runsain määrin riisijauhoa, mutta oma jauhosekoitus piti tehdä, koska tuo virtasalmen jauhoseos sisältää maissia ja vapun munkkihurjastelun jälkeen on syytä jarrutella viljarintamalla. Mutta tässäpä tämän blogin outolintuleipäohje, ei ollenkaan kauraa. :D Oli kyllä hyvää ja tullaan tekemään uudemmankin kerran. Pinnalta rapeaa ja sisältä ihanan pehmoista leipää. Kiitos Pörde!


½ l reilusti lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl vaaleaa riisijauhoa
3 dl tummaa riisijauhoa
3 dl tattarijauhoa
1½ dl perunajauhoa
1½ rkl psylliumia
2 rkl tomusokeria
2 rkl oliiviöljyä

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne yhteen. Mittaa toiseen kulhoon vesi ja lisää kuivat aineet veden joukkoon kahdessa erässä koko ajan sekoittaen. Alustin taikinan jälleen tuuttuun tapaan sähkövatkaimen taikinakoukkuja käyttäen. Alustuksen loppuvaiheessa lisäsin öljyn. Muotoile taikinasta öljyttyjen käsien avulla leipä ja kohota peitettynä 30 minuuttia. Paista leipää 250 asteessa 35 minuuttia. Nosta lämmin leipä ritilän päälle jäähtymään, niin pohja pysyy mahdollisimman rapeana. 

5 kommenttia:

  1. Namskista kun on herkullisen näköistä ja mehevää leipää!! :) Mun täytyy joku kerta tehdä tuolla sun ohjeella leipää itselleni. Muokkaan noita jauhojen osuuksia hiukan, kun tuota tattaria en pysty ihan noin paljon laittamaan. Olen edelleen allerginen tattarille, mut siedätän itseäni koko ajan sille... ;) Kiitos tästä muokatusta ohjeesta! <3

    VastaaPoista
  2. Minusta se leipä on kuin vanhan ajan hiivaleipää niin hyvää! :)Aivan mahtavan herkullisen näköistä ja niin kuohkeaa leipää olet onnistunut tekemään namskista!! :) Tuota täytyy minunkin tehdä ihan ehdottomasti joku päivä tuolla sinun ohjeella! :) Mun täytyy hiukan jauhojen osuutta muutella, kun olen edelleen tattarille allerginen, mutta siedätän koko ajan pienillä määrillä itseäni, niin jospa jonakin päivänä pystyisin käyttämään Tattaria leivonnassa, puuroissa ym. ;) Kiitos myös sinulle uudesta hyvästä ohjeesta! <3

    VastaaPoista
  3. Tämä on kyllä tämän bloggailun rikkautta, kun voi jakaa näitä ohjeita ja kukin tekee kokeiluja jälleen uudelleen jaettavaksi. :) Hauska tuo sinun tattarin kaipuu, kun meillä on kovasti unelmoitu tuon riisin saamista ruokavalioon ja maissikin himottaisi. Näinpä tämä taitaa elämässä mennä... Aurinkoisia kevätpäiviä!

    VastaaPoista
  4. Mun täytyy nyt kysellä jälleen =)
    Voiskos ton hiivan korvata vaikka leivinjauheella? Tulisko leivästä yhtä hyvää vai oisko jotain muuta millä vois korvata tms?

    VastaaPoista
  5. En usko, että hiivaa voi leivinjauheella tässä korvata, mutta sellainen kuin soodaleipä on ainakin olemassa ja siis hiivaton. Kannattaa googlailla... :)

    VastaaPoista