sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Gluteeniton hiivaton näkkileipä

Meillä on tehty pitkään näkkileivät itse. Aikuiset ovat syöneet täysin viljatonta siemennäkkileipää, mutta sen sisältämän kananmunan vuoksi perheen pienimmille on leivottava eri näkkärit. Viljaisista versioista ei minun mielestäni ole aidon hiivalla leivotun voittanutta, mutta todella hyvää on tämäkin. Taannoin saatui silmään Allergiamatkalla blogista yksi hiivaton näkkäriohje ja muistin samantyyppisen nähneeni aiemmin myös Gluteenittomalla muumimammalla. Oitis kokeiluun. :D

Näiden kahden innoittamana syntyi meille mieluinen versio. Leivinjauheen voi halutessaan jättää pois, mutta me ollaan tykätty leivinjauheen tuomasta pienestä ilmavuudesta. Ilman näkkäri jää huomattavasti kovemmaksi ja vaatii rajumpaa leukatyöskentelyä. Leivinjauhetta tulee kuitenkin laittaa ihan vain aavistuksen verran, muuten näkkäri murenee käsiin. Jauhoina voi käyttää luultavasti mitä vain ja hiutaleiden ja leseidenkin suhdetta säätää. Olen itsekin tehnyt miten milloinkin. Tämä ohje osuu meidän sakin makuhermoon parhaiten.


½ dl tattarijauhoa
½ dl provenan täyskaurajauhoa
½ dl tattarileseitä
½ dl puhdaskaurahiutaleita
1 dl auringonkukan siemeniä
3/4 dl kurpitsansiemeniä
1/4 dl pellavansiemeniä
½ dl kuorittuja hampunsiemeniä
n. 1/4 tl leivinjauhetta
n. 1 tl suolaa
2 rkl öljyä
2 1/4 dl vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa yhteen. Lisää vesi ja öljy, sekoita tasaiseksi ja levitä pellille leivinpaperin päälle tasaiseksi ohueksi levyksi. Jaa taikinapyörällä osiin ja paista 160 asteessa kiertoilmalla noin 40 minuuttia. Olen noin vartin välein avannut uunin luukkua kosteuden päästämiseksi uunista ulos ja ensimmäisellä avauksella myös ajellut taikinapyörällä palat uudelleen erilleen, mikäli ovat alkupaistamisen aikana turvonneet takaisin yhteen. Näkkäri on valmista, kun se on ottanut hieman väriä ja kovettunut täysin.

4 kommenttia:

  1. Omatekemä näkkäri on kyllä ihan parasta <3 Meillä suosikkiin laitetaan hiukan kookosjauhoja ja mantelivoita -usein se näkkäri on se mikä pelastaa reissun päällä missä gluteenitonta leipää ei pysty pakastettuna säilyttämään! Iloista kevättä teidän perheellenne -toivottavastisiitepölyt eivät teillä kauheasti supista ruokavaliota! Olispas hauska järjestää kesällä allergiabloggareiden tapaaminen -niinkuin kakkubloggaajillakin säännöllisesti on :)

    VastaaPoista
  2. Ilon täyteistä kevättä myös teidän perheelle! Ja muuten onpas loistoidea tuo allergiabloggaajien tapaaminen. Tätä täytyy ehkäpä alkaa kehitellä. Voipi olla, että pistän piakkoin postia tulemaan... :D

    VastaaPoista
  3. Kokeilin tätä reseptiä ja todella hyvää tuli. Taikinaan lisäsin enemmän jauhoja kun tuntui niin hurjan löysältä. Onko taikinan tarkoitus olla tosi löysä? Mielestäni mittasin kaikki aineet oikein.

    VastaaPoista
  4. Oli ihanaa, kokeilkaa erilaisia pähkinöitä ja yrttejä. Porkkanaraastekkin tuo kivan lisäsäväyksen =)

    VastaaPoista