Aloita keittämällä siirappi noin tuntia ennen kuin aloitat itse vaahtokarkkien teon. Näin siirappi ehtii jäähtyä riittävästi.
1,5 dl sokeria
3 dl vettä
1 tl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa
Mittaa ainekset kattilaan ja keitä noin
viisi minuuttia niin, että sokeri on kokonaan sulanut. Seosta ei kannata
hämmennellä, koska se saattaa tällöin kiteytyä. Itselläni kiteytyi,
mutta tämä ei haitannut vaahtisten teossa, kosmeettista siis. Tämän
vuoksi mietinkin siirapin tarpeellisuutta. No se siitä.
Kun siirappi on jäähtynyt, voitele matala
vuoka huolellisesti öljyllä. Itse käytin 30 x 40 vuokaa, mutta hieman
suurempi saisi olla, jotta koko massa mahtuisi siihen. Mittaa mielellään
teräksiseen leivontakulhoon (vetoisuus minimissään 3 l)
3 rkl liivatejauhetta
1½ dl vettä
Sekoita ja jätä turpoamaan.
Kun siirappi on viilennyt, kaada se kattilaan ja lisää joukkoon:
1 ¾ dlvettä
3 ¾ dl sokeria
ripaus suolaa
½ tl vaniljaa
Kuumenna kiehuvaksi, mutta tässä
vaiheessa onkin sitten tärkeää olla koskematta seokseen. Odota, että
sokeri liukenee veteen ja keitä kirkasta seosta viisi minuuttia.
Kattilan reunoja voi voidella vedellä silikonisudin avulla muutamia
kertoja keittämisen aikana. Näin reunoille ei kiteydy sokeria. Kun seos
on kiehunut, kaada se vähitellen liivatteen sekaan koko ajan
voimakkaasti vatkaten. Yritä suojata ympäristöä vaikkapa keittiöpyyhkeen
avulla. Rapatessa roiskuu ja paljon. Jatka vatkaamista 10 minuuttia.
Aluksi massa on ihan luirua, mutta sakenee kyllä vatkaamisen aikana.
Massa on valmista, kun se on paksua ja marenkimaista. Tässä vaiheessa on
hyvä listätä joukkoon makuaineita, meillä vaniljaa, kun osa vaniljasta
jäi kattilan reunoille jumiin.
Yritä vatkata nousevin liikkein massaan
niin paljon ilmaa kuin mahdollista, tämä on tärkeää ilmavuuden
aikaansaamikseksi ja kannattaakin tehdä kunnolla. Kaada massa sitten
öljyttyyn vuokaan jähmettymään, tasoita pinta. Mikäli peität massan tee
se ilmavasti, äläkä missään nimessä käytä esim. kelmua, jää kiinni. Anna
jähmettyä mielellään yön yli.
Sirottele massan päälle
tomusokeri/tärkkelysseosta ja kippaa massa samalla sokeriseoksella
jauhotetun voipaperin päälle. Tämä onnistuu mikäli vuoan rasvaus on
tehty huolella. Leikkaa sitten massasta haluamasi kokoisia kuutioita ja
pyörittele ne tomusokeri/tärkkelysjauhoseoksessa. (2/3 sokeria ja 1/3
sopivaa tärkkelystä) Huonosti öljytty vuoka aiheuttaa sen, ettei massaa
pysty kippaamaan, mutta leikkaaminen onnistuu kyllä matalareunaisessa
vuoassakin. Kuutioiden irrottaminen kannattaa tällöin tehdä varovasti
ettei karkkien pinta rikkoudu. Leikkaamisessa käytin teräksistä
pizzaleikkuria ja oli kätevä. Sitä kannattaa välillä dipata
tomusokerissa, niin rullaa paremmin. Sokeroidut vaahtikset ovat hyviä,
mutta myös tummassa kaakaossa pyöräytetyt ovat herkkua. Miksei joku
kuivatttu marjajauhekin sopisi päällysteeksi.
Kiitos KIITOS tästä ohojeesta! Meillä kanssa painitaan pahojen ruoka-aineallergioitten kanssa ja nyt vasta löysin tän sun vaahtisohojeen..tosin mun pittää miettiä ja tuumata tota omenaviinietikkkaa miten sen kanssa, mutta kyllä! mä aijon tätä kokeilla jotta tyttö sais välilä jotain hyväskää =)
VastaaPoistaKiva että löysit. :D Tuosta etikasta sen verran, että luulen muunkin hapon toimivan. Sopiiko teille sitruuna. En mene vannomaan, mutta luulen sen toimivat etikan tavoin. En kylläkään itse ole kokeillut.
PoistaJuu ei passaa sitruunakaan.. mutta tässä nyt justiisa aloitin kokeilemaan, saas nähä mitä tulloo. Pikku hilijaa sitten kokeillaan jotta tekeekö toi etikka mittää, jännä nähä. ja tuossa välissä toi siirappi... kaajoitko sen johonkin astiaan viilenemään kun se oli valamista? Meinaan, akttilassahan se jo on valamiina, mut sitten myöhemmin sanot jotta kaaja kattilaan :D
PoistaOlen joo jäähdyttänyt erillisessä kulhossa, kun tullut tuo siirappi keiteltyä jo hyvissä ajoin ennen vaahtisten tekemistä. Hyvä pointti. :D
Poistaahh.. pakko vielä kerran kirjottaa sulle =)
VastaaPoistaTein ja leikkasin jo sitten 3 tunnin päästä, kääntelin tomu/tärkkelyssoeksessa ja avot! Kyllä tenaville maistu! Laitoin 2 dl sokeria ja 2 dl mansikkatomua, ei tarvinnu muuta! N-A-M!