Pohja
(riittää pellilliseen tai kahteen pyöreään pizzaan)
3 dl vettä
1 rkl kuivahiivaa
ripaus sokeria
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
2 rkl sopivaa öljyä
½ dl perunajauhoja
1½ dl provenan täyskaurajauhoja
2,5 dl tattarijauhoja
Mittaa lämmin vesi (42°c), hiiva ja sokeri
kulhoon. Anna seisoa 5-10 minuuttia. Lisää joukkoon suola, öljy sekä
jauhot. Vaivaa taikinaa viitisen minuuttia sähkövatkaimen
taikinakoukulla. Öljyä kädet ja kaada taikina pellille. Levitä taikina
leivinpaperilla vuoratulle pellille käsin mahdollisimman ohueksi
levyksi. Loput voi kaulita. Itse käytän pientä lasten kaulinta ja
taikinan ja kaulimen väliin laitan tuorekelmua. Lasten kaulimella pääsee
hyvin reunoillekin ilman, että ottaa kahvat kiinni.
Muitakin tapoja varmaan löytyy, mutta näin meillä. Kohota pohjaa 20
minuuttia liinalla peitettynä. Valmista tällä välin porkkana- ja
valkokastike.
Porkkanakastike pizzaan
Kuori ja pilko 1 iso tai 2 pientä porkkanaa kattilaan ja lisää vettä niin, että juuri peittyvät.
Keitä pehmeiksi ja soseuta sauvasekoittimella.
Lisää joukkoon 1 rkl sopivaa öljyä, ½ tl omenaviinietikkaa, suolaa ja sopivia mausteita
(esim. valkosipuljauhetta, sipulijauhetta, basilikaa, oreganoa, pippuria)
Valkokastike
Mittaa kattilaan 2 rkl sopivaa öljyä ja
reilu 1 rkl kaurajauhoa. Kuumenna hieman, älä ruskista. Lisää joukkoon
1-1½ dl kaurajuomaa. Mausta suolalla ja oluthiivahiutaleilla.
Esipaista pohjaa 8-10 minuuttia, itse
tykkään käyttää kiertoilmauunin alalämpöä ja asteita 200. Tällä tavoin
tulee rapea pohja, eikä tapahdu gluteenittomalle pohjalle tyypillistä
vetistymistä. Levitä täytteet pohjan päälle, valkokastike viimeiseksi,
öljyä reunat (jos haluat rapeat) ja paista vielä 10 minuuttia. Kaverin
pizzan paistamista jatkan tästä kohdasta samassa lämpötilassa, mutta
ihan normaalilla keskilämmöllä, kun pehmoinen pohja maistuu kaverille
paremmin.
Aikuisten pizzan teen siis samalla
pohjalla. Kaverin pizzasta jäljelle jääneeseen porkkanakastikkeeseen
lisään 1 rkl tomaattipyreetä, lisää mausteita ja 1 rkl oliiviöljyä.
Maidoton tämä versio ei todellakaan ole vaan juustoa on runsaasti ja
broiskunpalat saavat kaverikseen tomaattia, sipulia ja rucolaa. Kaveri
ei tuosta rucolasta oikein vielä diggaile. Aikuisten pizzaa paistan koko
kypsennysajan tuolla 200 asteen kiertoilman alalämmöllä. Tulee muuten
rapea pohja, koostumukseltaan täysin vehnäpohjan veroinen eikä
maustakaan eroa huomaa. Ja tosiaan nuo reunat kannattaa esipaiston
jälkeen sutia oliiviöljyllä. Tulee pinnalta ihanan rapea reuna, joka on
kuitenkin sisältä pehmoinen. Nam.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti