Tykkäsin imetysdieetin aikana kovasti happamasta tattarileivästä, joten pitkän tauon jälkeen päätin tehdä tuota viime vuoden luottoherkkua. Kaverillahan on nyt tattari ollut tauolla, mutta jos kohta saataisiin hapanleipäkaveri takaisin. Mietityttää kaverin kohdalla myös tuo finaxin hapanjuuren riisi. Riisi ei ole kaverin allergisoivista pahin, joten toivon, että tuon juuressa olevan määrän kestää samoin kuin vähäisen maissitärkkelyksenkin harvakseltaan on kestänyt. Tätä voi toki leipoa ilman juurtakin, mutta makuahan se antaa. Leipään voi halutessaan käyttää osan esim. riisijauhoakin (ei siis kaverin leipään), mutta onnistuu hyvin näin täystattarisenakin. Tykkään postata näitä yhden viljan onnistuneita tekeleitä, koska tiedän kuinka vaikeaa monivilja-allergia osaa olla.
5 dl lämmintä vettä
1½ rkl psylliumia
1½ rkl finaxin hapanjuurta
1½ tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
1 rkl siirappia
2 rkl sopivaa öljyä
1 dl kiehuvaa vettä
2 dl oolannin perunamuussiainesta
(vaihtoehtoisesti voi käyttää tähteeksi jäänyttä muussia
tai raastaa saman määrän keitettyä perunaa)
tai raastaa saman määrän keitettyä perunaa)
6 dl tattarijauhoa
(esim. keskisen mylly)
(esim. keskisen mylly)
1 dl tattarirouhetta
Mittaa lämmin vesi taikinakulhoon. Lisää veteen
hiiva, psyllium, hapanjuuri, suola ja siirappi koko ajan sekoittaen.
Anna seistä hetki. Keitä sillä aikaa desi vettä ja lisää joukkoon
muussiaines. Itse keitin veden vedenkeittimellä, joten jouduin
mikrottamaan sosetta hetken, ettei ole liian kylmää taikinaan
lisättäessä. Lisää perunasose, öljy, jauhot sekä tattarirouhe kulhoon ja
sekoita yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukulla viitisen
minuuttia. Kohota taikinaa tunnin ajan.
Tein kahden mallista leipää. (Syy tähän on se,
etten saamattomuuttani omista kuin yhden leipävuoan.) Vuokaleivän
taikina öljyttyyn vuokaan kohoamaan (taikinaa 2/3 vuon vetoisuudesta) ja
limpun kohotin sekoituskulhossa ja muotoilin limpuksi juuri ennen
uuniin laittoa. Yllä olevassa kuvassa leivät juuri ennen uuniin laittoa.
Limppua ei kannata jäädä vatkaamaan. Parasta on jos saa taikinan vain
kaadettu limpun muotoon ja tasoittelee pinnasta pahimmat kuopat. Näin
rakenne pysyy parempana. Paista leipiä 200 asteessa noin tunti. Itse
tykkään jäähdyttää leivät ritilän päällä, niin pohja säilyy rapeana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti