Kun tuossa toissapäivänä tuli leivottua
pitkästä aikaa tattrileipää, niin jotenkin innostuin kyseisestä
jauhosta. Tulipa sitten sillä innolla leivottua tällainen hieman
kevyemmin tattarinen versio. Noinkohan tätä uskaltaisi kaverillekin
maistattaa. Saas nähdä. Tämä leipä on kostea, sopivasti makea ja hieman
rouheinen. Yleisolemus ei ole mielestäni ollenkaan gluteeniton, vaikka
sellainenhan tämä on. Tai sitten makuhermo on vaan jo niin tottunut
näihin ton-ton teoksiin.... (Ihan kuin viiniarvostelua lukisi, hih!)
1 dl puuppolan kokonaisia kauraryynejä
5 dl kaurajuomaa
1 rkl psylliumia
2 rkl siirappia
2 rkl sopivaa öljyä
1,5 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
1 dl tattarirouhetta
2 dl provenan täyskaurajauhoja
4,5 dl tattarijauhoa (esim. keskisen mylly)
Mittaa kauraryynit kulhoon ja liota kylmässä
vedessä tunti. Kun ryynit ovat lionneet riittävän kauan, mittaa
kaurajuoma ja lämmitä se (hiiva herää 42 asteessa). Lisää kaurajuomaan
psyllium ja hiiva, anna turvota 5-10
minuuttia. Lisää siirappi, suola ja öljy sekä jauhot. Vaivaa taikinaa
viitisen minuuttia joko yleiskoneella tai sähkövatkaimen
taikinakoukuilla. Kaada valmis taikina öljyttyyn pitkulaiseen vuokaan ja
anna kohota peitettynä 30 minuuttia. Paista leipää 180 asteessa noin
tunti. Varttia lyhyempikin aika varmaan riittäisi kypsentämään leivän,
mutta meillä tykätään rapeasta kuoresta. Anna leivän jäähtyä kunnolla
ennen leikkaamista.
LOPPUKEVENNYS:
Vuokani vetoisuus on
1,5l ja muuten tämän kokoisella taikinalla jännnittää joka kerta, mutta
mahtuu, kun mittaa nesteen just eikä melkein. Ja esikoinen tykkää, kun
viipaleet on kuulemma mikkileipää, kun niillä on korvat. =)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti