lauantai 31. toukokuuta 2014

Gluteenittomat lihikset kuituisella kuorella (munaton, maidoton)

Lihiksiä tulee tehtyä todella harvoin. Nyt tuli kuitenkin sadepäivien ratoksi mieleen kokeilla omien lapsuusvuosien ruokakauhujen innoittamana jotakin grahamlihapiirakoiden tyyppisiä. En tiedä olenko ainoa, mutta ainakin meillä koulussa nautiskeltiin kesäkeittopäivinä aina grahamlihapiirakoita. Minulla tiukkaa ei tehnyt se kuituisempi kuori, vaan se sisus. En tiedä miksi se osakin maistua niin ällöttävälle. No näistä tuli oikein mukavia keittoruoan lisukkeita ihan täytettä myöten. Tällä kertaa lihikset paistuivat uunissa, mutta lupasin kulmiaan kurtistelevalle miehelleni, että ensi talven pakkasten myötä keitellään kerran upporasvassa. :D


Täyte:

2 dl tummaa Risellan puuroriisiä
5 dl vettä
½ tl suolaa

Laita riisi kiehumaan 20 minuutiksi suolalla maustettuun veteen ja paista sillä aikaa jauheliha sekä sipulit.

400g porsaan jauhelihaa
3 pientä sipulia 
öljyä paistamiseen
suolaa, maustepippuria, mustapippuria, paprikajauhetta, valkosipulijauhetta

Pilko sipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä. Lisää jauheliha ja anna ruskistua. Mausta seos makusi mukaan. Lisää lihan joukkon riisi ja sekoita yhteen. Jätä täyte jäähtymään ja valmista sillä aikaa taikina.

Taikina:

½ l lämmintä vettä
1½ rkl psylliumia
1 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 dl Provenan täyskaurajauhoja
3 dl tattarijauhoja
1 dl perunajauhoja
½ dl Hirvelän kaurakuitusta
2 dl tattarileseitä
½ dl oliiviöljyä

Mittaa taikinakulhoon vesi, psyllium, hiiva sekä sokeri. Anna turvota kymmenisen minuuttia. Lisää taikinaan loput aineet koko ajan sekoittaen. Teen tätä nykyä taikina yleiskoneella, mutta yhtä hyvin voi taikinan tehdä sähkövatkaimella taikinakoukkuja käyttäen. Vaivaa taikina hyvin ja kaavi sitten jauhotetulle alustalle. Kauli taikina muutamassa erässä noin ½ cm:n paksuiseksi ja paina siitä pyöreitä piirakan kuoria. Itse käytin Iittalan koko-mukia ja oli juuri passeli tähän hommaan. Lisää kuorien päälle täytettä ja sulje painelemalla reuna. Halutessaan reunan voi painaa vielä mukilla siistiksi. Anna lihisten kohota peitettynä sen aikaa kun uuni lämpiää. Tästä määrästä tulee kaksi pellillistä, joten uuni on syytä laittaa tulille jo ennen kuin ensimmäisiä lihiksiä alkaa täyttämään. Voitele lihikset vedellä tai Oatlyn luomukaurajuomalla ja paista 220 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Voitele kuumat lihikset hetki uunista ottamisen jälkeen Oytlyn kaurajuomalla ja oliiviöljyseoksella ja anna pehmetä leivinliinan alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti