sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Kaiketon omenasosepiirakka muropohjalla

Nyt pääsin testaamaan omenapiirakkaa tuolla niin monesti hehkuttamallani kaikettomalla murotaikinalla. Samalla tulee testattua, miten hyvin ohje uppoaa ei-rajoitteisiin kahvittelijoihin. Pyöräytin piirakan viemisiksi tämän iltaiselle kyläreissulle, kun lähdemme tekemään tupatarkastuksen tuttavaperheemme muutama viikko takaperin valmistuneeseen taloon. Laitan nyt tähän vielä kertaalleen tuon pohjan ohjeen ihan kokonaisuudessaan, niin ei tarvitse linkistä toiseen hypähdellä.


Täyte:

5 isoa (luomu)omenaa eli reilu kilo
1 dl vettä
½-1 dl sokeria
(sokerin määrä riippuu omenoiden happamuudesta)
1 kanelitanko
½ vaniljatanko
ripaus inkivääriä sekä jauhettua kanelia

Kuori omenat yhtä lukuunottamatta ja kuutioi ne. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kiehauta ja lisää kanelitanko sekä halkaistu vaniljatanko. Lisää omenakuutiot kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä välillä sekoittaen kunnes omenat ovat pehmenneet. Survo omenat soseeksi ja lisää loput mausteet. Tarkasta sokeri. Kuori viimeinen omena ja pilko se pieniksi kuutioiksi ja lisää soseeseen. Sekoita ja anna jäähtyä.

Pohja:

2 dl tattarijauhoja
2 dl provenan täyskaurajauhoja
1 dl perunajauhoja
1 dl maizenaa
1½ dl sokeria
½ tl psylliumia
tl kärjellinen ksantaania ja leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl vettä
2 dl vaaleaa oliiviöljyä

½ dl puhdaskaurahiutaleita

Sekoita kuivat aineet yhteen, lisää vesi sekä öljy ja sekoita kiinteäksi taikinaksi. Sekoittamiseen käy vaikka ihan tavallinen lusikka. Lopussa vaivasin hetken taikinaa käsin, jotta sain tasaisen koostumuksen. Tällä kertaa öljysin ja riisijauhotin vuoan, koska käytin alumiinivuokaa. Harvoin tulee käytettyä, joten otin varman päälle. Irtopohjaiseen teflonvuokaan olen tehnyt ihan suoraan ja hyvin on irronnut. Taikinan taputtelin leivinparein päälle muotoon ja sen avulla kippasin sen vuokaan. Tavallisella vuoalla menee ihan taputtelemalla. Kun taikina on tasisesti vuoassa, niin jäähtynyt täyte tasaisesti päälle. Pienen nokareen säästin taikinasta muruseosta varten. Sekoitin taikinanokareeseen ½ dl kaurahiutaleita ja murustelin seoksen piirakan päälle. Paistoin piirakkaa ensin 20 minuuttia 180 asteessa keskilmmöllä ja vielä 10 minuuttia kiertolilmalla. 


5 kommenttia:

  1. Piirakka sulais niin suussa. Mun on pakko kutsua itseni piirakalle seuraavana herkkupäivänä :). (Itsehän mä en voisi leipoa... :D)

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa, minä leivon jos sinä syöt... ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, jos sattuu sopiva päivä, mä syön.
      Lupaan :D.
      (En ole koskaan voinut kieltäytyä muroleivonnaisista... paitsi nykyisessä elämässäni)

      Poista
  3. Ompas herkullisen näköinen piirakka! :)

    VastaaPoista