lauantai 26. huhtikuuta 2014

Sitruunatorttu ton-ton-ton

Olen aina ollut kirpeän maun ystävä. Key lime pie on herkullista, mutta se sisältää lähes kaikkea meille ei sallittua. Sitruunatortusta on takavuosina tullut tehtyä pariakin eri versiota ja omaan makuun mieluisin on ollut sitruunakiisselitäytteinen marengilla kuorrutettu malli. Muna-allergikon pahin painajainen. :D Tästäkin huolimatta haave on elänyt ajatuksissa ja nyt se muuttui todeksi. Mikäli pitää tiukan sitruunaisesta mausta, niin tässäpä sitä riittää. Hapanta ja makeaa herkullisessa paketissa. Kuvan torttu on kooltaan pieni (Ø 18cm), mutta tästäkin riittää mainiosti kahdeksalle herkkusuulle.


Sitruunatäyte:

1-2 sitruunan mehu
Mikäli käytät vain yhden sitruunan, kannattaa toisen mehu korvata parilla ruokalusikallisella vettä.
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl sokeria
2 rkl maizenaa
n. ½ dl Blue dragon kookoskermaa
(pieni ripaus kurkumaa väriksi)

Aloita valmistamalla sitruunatäyte. Mittaa kattilaan sitruunan mehu, raastettu kuori, sokeri sekä 1 rkl maizenaa. Sekoita ja anna kiehahtaa. Lisää kuumaan kiisseliin kookoskerma ja anna sen sulaa sekaan. Lisää toinen rkl maizenaa, älä enää kiehauta seosta, vaan anna sen jäädä jäähtymään siksi aikaa kun valmistelet pohjan.


Pohja:

1 dl tattarijauhoa
1 dl provenan täyskaurajauhoa
½ dl perunajauhoa
½ dl maizenan maissitärkkelystä
3/4 dl sokeria
1/4 tl psylliumia
tl kärjellinen ksantaania
ripaus suolaa
1 dl vaaleaa oliiviöljyä
½ dl vettä

Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää sekaan öljy sekä vesi. Sekoita tasaiseksi taikinapalloksi. Painele taikina irtopohjavuokaan. Reunoille nostin taikinaa parin sentin verran. Vuoan reunat jauhotin öljyllä ja täysjyväriisijauholla ja pohjalle leikkasin pyöreän leivinpaperipalan muotoon. Kun torttupohja on paineltu vuokaan, nosta se jääkaappiin lepäämään siksi aikaa, että sitruunakiisseli jäähtyy riittävästi.

Kaada huoneenlämpöinen kiisseli torttupohjan syvennykseen ja paista torttua 180 asteessa keskilämmöllä noin puoli tuntia. Anna pohjan jäähtyä rauhassa ja siirrä se vielä hetkeksi jääkaappiin. Vatkaa sillä aikaa loput kookoskermasta vaahdoksi. Käytin siis torttuun kokonaisuudessaa yhden 250ml purkin Blue Dargonin kookoskermaa. Mausta vaahto 1/4 desillä sokeria ja ½ vaniljatangon siemenillä. Pursota vaahto viileän tortun päälle.

2 kommenttia:

  1. Voi, etta nayttaa herkulliselta!!! Tekisi niin mieli maistaa....kuvasta tulee todella vesi kielelle!! Olen itsekin kirpean ystava ja ajattele mika yhteensattuma; tein myos eilen sitruunapiirakan veganohjeella, jonka googlasin netista. Mua kiinnostaa myos tuo kookoskerman kaytto keittiossa; en ole koskaan kokeillut, kun olen loytanyt vain kermoja, joissa on ollut "jaamia" allergisoivista aineista, joten en ole uskaltanut ostaa. Kayttamasi "Blue Dragon"-merkki sopiva on siis vapaa kaikista mahdollisista "jaamista"? Siita saa siis oiken kunnon "kermavaahtoa" aikaan? Oletko kokeillut muita merkkeja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tosiaan oli herkullista. Ollaan sitruunasynkrossa! :D :D Näyttää vaan siltä, että sitruuna ei Kaverille sovi. Meillä on oksenneltu tämän jälkeen. No eipä mitään, suunnitelmissa on kokeilla puolukasta ja karpolosta viriteltyä mallia. Voisi olla samanoloinen soundi.

      Ainakaan tuossa Blue Dargonissa ei ole mainintaa jäämistä ja meillä siitä ei ole mitään oireita aiheutunut. Ainoa mikä kaivelee, on kerman sisältämä sulfiitti, mutta joissakin kohdin on vaan pakko joustaa. Lisäksi sisältää E471. Muita merkkejä en ole kokeillut, mutta Santa marialla on yksi kookoskerma, jossa ei ole mitään muuta kuin kokoosta. Sitä vaan myydään ainoastaan puolen litran pakkauksissa, joten kokeilut on jäänyt. Avattuna kun kookoskerma säilyy vain sen kolme päivää. Kookoskerma vaahtoutuu jääkaappikylmänä. Kaikki ylimääräiset nesteet kannattaa valuttaa pois ennen vaahdotusta, tällöin muodostuu mahd. tiukka vaahto.

      Poista