lauantai 29. syyskuuta 2012

Porkkanasämpylöitä

Meillä on jotenkin lähiaikoina mennyt leivän teko ihan rieskojen puolelle, joten näin lauantai-illan ratoksi päätimme ryhtyä sämpylänpaistoon. Näiden maku on jotenkin hassusti mielltyttävän maltainen, siis ihan pieni vivahde, mutta kuitenkin riittävä mielikuvan aikaansaamiseksi. Johtunee kauran ja tattarin juuri sopivasta keskinäisestä suhteesta; villi veikkaus. Tällä ohjeella ollaan siis aiemminkin sämpylöitä pyöritelty, mutta aiemmin olen leseiden tilalla käyttänyt tattarirouhetta ja luulenpa, että niitä tullaan jatkossakin käyttämään. Antavat mielestäni taikinalle mukavasti rakennetta. Nyt oli rouheet loppu ja mentiin leseillä. Lapset tykkäsi, kun oli pehmoista. Kuvissa pallerot ennen ja jälkeen uunin sekä tietysti halkaistu sämpylä (tätä kuvaa on ollut tarkoitus ottaa, mutta kun ei koskaan muista...)


½ l vettä
1½ rkl psylliumia
1 rkl siirappia
1 pss kuivahiivaa
1-1½ tl suolaa
1 iso porkkana hienoksi raastettuna
1 dl tattarilesettä tai -rouhetta
1 dl kaurahiutaleita
½ dl perunajauhoja
4 dl provenan täyskaurajauhoja
2½ dl tattarijauhoja
½ dl oliiviöljyä

Mittaa kulhoon reilusti lämmin vesi sekä psyllium. Anna turvota hetki ja lisää sitten joukkoon hiiva siirappi ja suola. Sekoita ja lisää kuivat aineet erissä sähkövatkaimen taikinakoukuilla samalla sekoittaen. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan. Valmis taikina muistuttaa koostumukseltaan todella paljon ihan perinteistä vehnätaikinaa. Pyörittele taikinasta kevyesti öljytyin käsin palleroita. Tämän jälkeen sämpylät voi pyöritellä pöydällä ihan perinteiseen tapaan ja muovailla haluttuun muotoon. Tällä kertaa päälle ripoteltiin tattarileseitä ja pellavansiemeniä. Kohota sämpylöitä peitettynä 20-30 minuuttia ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. 

Ja näiden runsaasti kauraisten kanssa on parempi paistella vaikka varmuuden vuoksi hieman yli kuin alle. Eli kannattaa ensimmäisellä paistokerralla vaikka napata yksi sämpylä ennen muita uunista ulos ja kurkata mitä sisälle kuuluu. Tällä tekniikalla olen itse löytänyt omalle uunille sopivat paistoajat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti