tiistai 25. maaliskuuta 2014

"Kun psyllium unohtui" -gluteeniton hapanleipä

Tasaiseen tahtiin meillä viritellään korviketta ruisleivälle. Taas ollaan askel lähempänä täydellisyyttä. Vahingoista on ennenkin syntynyt jotakin hyvää uutta, niin nytkin. Psylliumin unohtaminen teki tästä leivästä jotakin, joka oli lähempänä hapanleipää kuin yksikään yritys tätä ennen. Taikinan ainesmääriä kirjoittelin sitä mukaa kuin leivoin, joten viikonloppuna saattaa tulla tarkennusta. Tätä nimittäin leivotaan taatusti lisää seuraavana vapaapäivänä. :D



Juuri leivän tekee joten... Mittaa juuren ainekset leivontakulhoon, sekoita ja peitä kevyesti vaikkapa kelmulla.

Juuri:
1 prk bonan luumusosetta
3 dl lämmintä vettä
3 dl tattarirouhetta (keskisen mylly)
1 dl tattrijauhoja
½ pss kuivahiivaa

Anna juuren käydä vähintään muutamia tunteja. 
Hyvä tulee, kun aamulla laittaa juuren tulemaan ja illan suussa leipoo leivän.

Lisää kuplivaan juureen:
3 dl lämmintä vettä
½ pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 dl Hirvelän kaurakuitusta
1 dl puhdaskaurahiutaleita
1 dl tattarirouhetta
3 dl provenan täyskaurajauhoja
n. 5 dl tattarijauhoja
½ dl hampunseiemenrouhetta
1/4 dl pellavansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä ja 2 dl auringonkukan siemeniä liotettuna
1/4 dl oliiviöljyä

Tämän leivän tein yleiskoneella ja lisäilin ainekset muutamassa erässä koneen käydessä. Taikinaa saa vaivata reilusti. Tällä kertaa taikinasta leipoutui yksi pitkulainen megaleipä, mutta tästä saa juuri mukavasti kaksi pyöreää limppua. Leivän mutoilin kevyesti öljytyin käsin jauhotetulle pellille ja lopuksi ripottelin tattarijauhoa myös leivän päälle. Kohotin leipää puolisen tuntia ennen uuniin laittoa ja paistoin 180 asteessa keskilämmöllä tunnin. Kuori on todella rapsakka ja sisus erittäin ruisleipämäinen, niin maultaan kuin suustuntumaltaankin. Leipä säilyi mielestäni koostumukseltaan todella hyvänä muutaman päivän. Meillä säilytetään leivät jääkaapissa, niin tämäkin. Parin päivän ikäistä leipää paahtimeen ja voita päälle, niin olipas ihanaa.

2 kommenttia: