tiistai 24. huhtikuuta 2012

Allergisen leivontajauhoseos

Imetysdieetin aikana tuli muutamia kertoja leivottua Semperin fin mix jauhoista. Niillä makeiden leivonnaisten lopputulos oli koostumukseltaan lähinnä vehnäistä (niin kuin nyt munaton, maidoton ja soijaton voi vaan olla…) Riisiallergian ilmaantumisen jälkeen myös fin mix katosi kuivakaapista. Riisijauhon ohella tämä on ollut toinen jauho, jota olen ikävöinyt kovin. Niinpä olen vimmatusti yrittänyt saada kotitekoisen vastineen fin mixille nopeita käänteitä varten. Tässä tähänastisten kokeilujen summa. On ajoittain valtavan kätevää, kun on valmista jauhoseosta kaapissa. Kaverin ruokavalio kestää maissitärkkelyksen sillon tällöin, vaikka maissi onkin nyt tauolla ollut.

2 osaa maizenaa
2 osaa provenan täyskaurajauhoa
1 osa perunajauhoa

Puoleen litraan olen sekoittanut:
½ tl ksantaania
1 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
2 rkl tomusokeria

Luulen muuten, että kaurajauhojen tilalle voi hyvin käyttää tattria, maissia tai quinoaa. Tämä ei siis perustu tietoon. Kertokaahan jos joku kokeilee.

2 kommenttia:

  1. millä tuon maizenan voisi korvata? Meille kun sopisi riiisi, muttei maissi...

    VastaaPoista
  2. Tapioca tärkkelys on hyvä vaihtoehto. Leivonta onnistuu myös ihan pelkällä perunajauholla, ehkä tällöin hieman vähentäisin tärkkelyksen määrää. Nyrkkisääntönä näissä allergialeivonnaisissa voisi pitää 1/3 tärkkelystä ja loput sopiva sekoitus muuta jauhoa. Esim. 1 dl perunajauhoa, 1 dl kaurajauhoa ja 1dl riisijauhoa varmaan toimisi hyvin, apuaineita unohtamatta. Tattarikin tomii, mutta makeissa sen osuutta kannattaa makusyistä pitää pienempänä. Itse en ole enää hetkeen tehnyt seoksia valmiiksi, kun tämä kikkailu menee niin rutiinilla. Kokeilu, kokeilu ja kokeilu. Iloisia leivontahetkiä!

    VastaaPoista