tiistai 9. syyskuuta 2014

Gluteeniton tomaatti-valkosipuli-basilikaleipä

Yhdenlainen leipäviritys jälleen. Tämän idea lähti jääkaapissa lojuneesta tomaattipyreetuubin jämästä. Harmittaa kun usein sitä jää homehtumaan tuubin pohjalle muiden kokkailujen jälkeen. päätin kokeilla voiko pyreetä hyödyntää leipätaikinassa ja todellakin voi. Hauskaa vaihtelua leipätarjontaan.


½l lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
1½ rkl psylliumia
2 rkl tomaattipyreetä (mutti)
1 tl suolaa
1 tl valkosipulirouhetta
1 tl sokeria
n. 4 dl provenan täyskaurajauhoa
n. 4 dl täysjyväriisijauhoa
1 dl maizenan maissitärkkelystä
1 dl tattarilesettä (virtasalmen viljatuote)
½ dl Hirvelän kaurakuitusta
2 dl auringonkukansiemeniä
kourallinen suikaloituja basilikan lehtiä
2 rkl sopivaa öljyä

Mittaa kulhoon vesi, hiiva ja psyllium. Sekoita ja anna turvota hetki. Lisää joukkoon tomaattipyree, öljy, sokeri, suola ja valkosipuli sekä kuivat aineet muutamassa erässä koko ajan sekoittaen. Meillä homman hoiti yleiskone. Muotoile taikinasta leipä pellille. Nykyään teen nämä perusleivän malliset leivät usein niin, että kaavin taikinan jauhotetun leivinpaperin päälle pitkulaiseen muotoon. Ripottelen myös taikinan päälle jauhoa ja muovaan leivän leivinpaperin avulla tarttumalla paperin reunoista kiinni ja ikään kuin heilutellen muovaan leivän. En tiedä ottiko tästä selostuksesta nyt tolkkua, mutta toimiva kikka mikäli pysyitte kärryillä. 
Anna leivän kohota peitettynä puolisen tuntia ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti