sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Merirosvolaivakakku (maidoton, munaton, gluteeniton, rypsitön)

Nyt on juhlat juhlittu ja hienosti meni. Kakku keräsi kiitosta ja ei suotta. Harmi vaan, että kaiken tohinan keskellä en ollenkaan tajunnut ottaa kakusta sisäkuvaa; meillä oli valkoista vaahtoa välissä. :D Josko huomenna rääppiäisissä muistaisin kakun raadosta sisäkuvaa räpsäistä. Tämä on valtavan kokoinen ja tästä ruokkii helposti 20 henkeä.


1 3/4 dl täysjyväriisijauhoa
1 dl valkoista riisijauhoa
2 dl tattarijauhoa
1½ dl provenan täyskaurajauhoa
2 dl maissitärkkelystä
6½ dl sokeria
3 tl soodaa
1 3/4 dl kaakaojauhetta
1 tl suolaa
1 tl psylliumia
½ tl ksantaania
6 3/4 dl riisijuomaa
1½ dl vaaleaa oliiviöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
1 vaniljatanko


Siivilöi yhteen kulhoon kuivat aineet ja toiseen nesteet sekä vaniljan siemenet. Sekoita aineet tasaiseksi massaksi. Taikina on todella löysää ja niin pitääkin. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä kunnolla, mieluiten jääkaapissa, ennen täyttämistä. 

Kookostäyte:
5 dl kookoskermaa (blue dragon)
½ vaniljatangon siemenet
3 rkl tomusokeria
3 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kannattaa laittaa kerralla neljä kappaletta, koska sen yhden tarvitsee vadelmatäytteeseen. Tyhjennä kookoskermat kulhoon. Valuta kuitenkin purkista nestettä pieneen kattilaan liivatteen sulattamista varten. Kiehauta kookosneste ja sulata liotetut liivatteen siihen. Anna seoksen jäähtyä sen aikaa kun vaahdotat kerman, sokerin ja vaniljan vaahdoksi. Nosta pari ruokalusikallista vaahtoa liivateliemeen, sekoita ja kaada sitten muun vaahdon joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja nosta kylmään. 

Vadelmatäyte:
250 g vadelmia
2 rkl vettä
1 rkl tomusokeria
1 liivate

Mittaa kattilaan vesi ja vadelmat. Itse en kaupasta löytänyt kuin ulkolaisia vadelmia, joten keitin niitä reilut 2 minuuttia. Lionneen liivatteen heitin suoraan kuumaan vadelmasoseeseen yhdessä sokerin kera. Nosta vadelmatäyte myös kylmään.

Täytteet saavat olla kylmässä niin kauan, että alkavat hieman hyytyä. Itse pidin pakastimessa ajan säästämseksi. Kannattaa sekoitella kerran pari, jotta hyytyminen on tasaista.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Levitä väleihin ensin kookostäytettä ja sen päälle krouvisti vadelmatäytettä. Veneen muotoilun voi tehdä varmaankin myös täytetylle kakulle, mutta itse jostakin syystä sorvasin kerroksen oikeaan muotoon jo ennen kakun kokoamista. Kokominen oli hieman haastavaa, koska kakkupohja on tahmeaa ja murenevaa, mutta kakku todellakin vaivan arvoinen. Täytetyn kakun suojasin kelmulla ja se sai asettua yön yli jääkaapissa.



Seuraavana päivänä kuorrutin kakun kookosvaahdolla, johon lisäsin sulatettua tummaa suklaata. Suklaan on hyvä antaa jäähtyä ennen sen sekoittamista kookosvaahtoon. Suhdeluku kuorrutteessa oli 5 dl kookoskermaa ja 100g suklaata. Vähempi olisi riittänyt, koska tästä määrästä jäi noin 1/3 käyttämättä. Ikkunat tein vihreistä kuulista ja ankkurin piparkakkutaikinasta.

Lisäys 23.12.
Tässä lupaamani sisäkuva. Kakun raadosta ei parempaa saanut, mutta laitan kuitenkin, kun on valkoinen raita. ;D



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti