keskiviikko 15. elokuuta 2012

Sienipiirakkaa

Juuri kun sitä täällä blogissakin ehti valittelemaan huonoa sienionnea, riensi ystävällinen naapurimme muovikassi kädessään meidän pihaan ja toi kasan kanttarelleja. Tällaiset pyyteettömät ystävälliset eleet tuntuvat kyllä joka kerta niin mukavilta. Ja sienipiirakka maistuu aina. Kiitos rakas naapuri!


Tällä kertaa tuli tehtyä kahdenlaista piirakkaa sienistä. Molemmat luontaisesti gluteenittomana, mutta ei luonto antanut periksi olla lotraamatta kerman kanssa... =) Tuohon maitoiseen malliin tein elämäni ensimmäisen gluteeitooman taikinan, johon pääsin käyttämään voita ja maitotuotteita muutenkin. Kovin helppoa oli, kun on saanut kaverin kanssa harjoitella ihan kunnolla rajoitettua leivontaa. Pohjan siis tein ihan perinteisellä 1 osa voita, 1 osa rahkaa ja 1 osa jauhoa seoksella (tattari/puhdaskaura/riisijauhoseos + ripaus psylliumia ja leivinjauhetta). Hyvin toimi taikina ja maistui mielestäni ihan samalta kuin ennenkin. Täytteeksi paistoin sieniä ja sipulia, jotka maustoin suolalla, mustapippurilla, timjamilla ja lorauksella tummaa balsamicoa. 2 dl kermaa ja muna sienten kanssa sekaisin, täyte pohjan päälle ja kruunuksi juustoraastetta. Paistoin 220 asteessa noin 25 minuuttia.
















Kaverin piirakka muotoutui coctailmalliseksi. Pohjana jo aiemmissa postauksissa vilahdellut taikina. Laitan ohjeen vielä tähänkin ettei tarvitse erikseen kaivella. Täytteen saostin jälleen perunalla ja toimikin sienen kanssa tosi kivasti. Ja kerrankin muistin ottaa vaihekuvia piiraiden tehtailusta. Täytyy taasen todeta, että tämä taikina on niin mukava käsitellä ja syödä. Tykkään kovasti. Tällä teen varmaan seuraavan kerran tuon kermaisenkin version.

Pohja:
3/4 dl vettä
1 dl öljyä
1/4 tl psylliumia
1/4 tl ksantaania
1/4 tl leivinjauhetta
1 dl tattarijauhoa
1 dl puhdaskaurajauhoa
1 dl hirvelän kaurakuitusta

Täyte:
öljyä paistamiseen
n. ½ l pilkottuja sieniä
1 pieni sipuli tai pätkä purjoa
2 dl perunamuussia
2 dl kaurajuomaa
2 rkl perunajauhoa
1/4 tl ksantaania
ripaus suolaa, mustapippuria, timjamia ja oluthiivahiutaleita

Sekoita pohjan ainekset yhteen ja painele taikina piirasvuokaan. Valmista täyte paistamalla sienet ja sipuli öljyssä. Mausta ja lisää joukkoon kaurajuoma ja perunamuussi. Anna jäähtyä hieman ja sekoita joukkoon vielä perunajauhot ja ksantaani. Täytä piiraspohja/pohjat ja paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti