keskiviikko 22. elokuuta 2012

Reikäleipää

Lapset on ihania. Aikuisille tuskin leivän mallilla on mitään väliä, mutta lapset on jotenkin niin ihanan avoimia kaikelle vähänkään erilaiselle. Otetaan esimerkiksi reikäleipä. Meillähän kaikki leivät leivotaan aina itse, joten jos jonkin näköistä limppua on tehty, mutta reikäleipä oli jotakin ihan uutta. Siispä siitä täytyi innostua ja arvaattekin varmaan, että syötäväksi täytyy ehdottomasti saada se reikä. :D Vinkkinä siis kaikille kotileipureille, että suomalainen muotoilu ei ole koskaan pois muodista... Laitan nyt tähän kylkeen ohjettakin, vaikka aika ennestään tuttu koostumus tässä onkin.

3 dl vettä
1 rkl psylliumia
1 rkl siirappia
½ pss kuivahiivaa
½-1 tl suolaa
1 dl puhdaskaurahiutaleita
½ dl tattarileseitä
1 rkl pellavansimeniä
n. 2 dl provenan täyskaurajauhoa
n. 1 dl tattarijauhoa
3 rkl sopivaa öljyä 
(käytin oliiviöljyä)

Mittaa kulhoon lämmin vesi, psyllium, hiiva ja siirappi. Anna seisoa kymmenisen minuuttia. Lisää suola, öljy ja kuivat aineet ja alusta taikinakoukulla viitisen minuuttia. Taikina saa olla rakeenteeltaan suht jämäkkää, mutta ei kuitenkaan kovaa. Mutoile taikinasta pellille reikäleipä öljytyin käsin. Kohota leipää 20 minuuttia ja paista 200 asteessa reilut puoli tuntia. Parempi liian pitkään kuin liian vähän pätee näissä runsaskauraisissa. Leivän on hyvä antaa jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti