tiistai 30. huhtikuuta 2013

Hyvää vappua, munkkeja ja 10 000 kävijää!

Tänään vapun kunniaksi rikkoutui tässä blogissa 10 000 kävijän maaginen raja. Kiitos kaikille lukijoille ja satunnaisille kävijöille. Tuntuu todella mukavalta, että jaksatte lueskella näitä meidän perheen ruokajuttuja. Juhlan kunniaksi on tarjolla ihan tuoretta munkkiohjetta. Tänä vuonna elettiin vaarallisesti ja tehtiin taikina vähän kaikesta. Saas nähdä kuinka käy... Mitään välttömiä oireita ei ilmaantunut, joten eteenpäin ollaan menty jonkinmoinen harppaus. :)


Viime vuonna paistoin munkit tällä ohjeella, joka on siis huomattavasti karsitumpi malli. Nyt kuitenkin runsaampi ohje. Olen muuten joskus paistanut munkkeja/donitseja auringonkukkaöjyssä ja nyt taas perinteisellä kookosravalla. Kookosrasva vie kyllä voiton 6-0. Munkeista tuli jotenkin kevyempiä, koska kookosrasva ei öljyn tavoin imeytynyt laisinkaan munkkeihin. Piti ihan sisäkuva munkista ottaa, kun niin kuohkeita olivat. Ylinnä munkit valmiina, keskellä ennen paistamista ja alla vielä vähän lämpöisenä otettu "sisäkuva".





½ l riisimaitoa (rice dream)
1 pss kuivahiivaa
1½ rkl prylliumia
½ rkl kardemummaa
1 dl sokeria
1½ tl suolaa
1 dl maizenan massitärkkelystä
1½ dl perunajauhoja
3 dl provenan täyskaurajauhoja
2½ dl tattarijauhoja
2 dl vaaleaa riisijauhoa
1½ dl tummaa riisijauhoa
3/4 dl auringonkukkaöljyä

Paistamiseen 1½ pkt kookosrasvaa

Mittaa riisimaito kattilaan ja lämmitä se. Itse tykkään tehdä taikinat suoraan kattilaan silloin, kun lämmitän maidon. Lisää joukkoon hiiva, psyllium, kardemumma ja sokeri. Sekoita ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää keskenään sekoitetut jauhot muutamassa erässä sekä lopuksi öljy ja alusta taikinaa viitisen minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Leivo taikinasta haluamasi mallisia munkkeja. Meillä tehtiin sekä rinkilöitä, että palleroita. Taikina oli muuten todella helposti leipoutuvaa ja kesti ihan oikeaoppisen pyörittelyn. Olipas mukava leipoa. Anna munkkien kohota peitettynä 20 minuuttia. 

Sulata sillä välin kookosrasva. En omista öljyn lämpötilan mittaamiseen tarvittavaa lämpömittaria, joten tunteella mentiin. Kookosrasva lämpenee hieman kauemmin kuin öljy, mutta mielestäni myös säilyttää paremmin lämpönsä, vaikka kattilaan mättäisi kerralla enemmänkin tavaraa. Meillä käytössä on 9 lämpötilaportainen induktioliesi ja pidin rasvaa lähes koko ajan 7 lämpötilassa. Paista munkkeja muutaman minuutin ajan molemmin puolin, kunnes ovat kauniin ruskeita. Nosta talouspaperin päälle jäähtymään. Sokeroitavat kannatttaa kuitenkin sokeroida mahdollisimman kuumana, miten kunkin näppi kestää. Osa munkeista sai hunnukseen tomusokerista ja mehusta tehdyn kuorruteen, jonka levitin hyvin jäähtyneiden munkkien päälle. 

2 kommenttia: