perjantai 12. huhtikuuta 2013

Gluteenittomat mustikka-puolukka rönttöset

Viikonlopun leipomukseksi väsäiltiin tällä kertaa rönttösiä ja näitä tehdään kyllä toistamiseenkin, niin hyviä olivat. Kuvassa etualalla Esikon rypyttämiä taidonnäytteitä. Eivätkös vaan olekin komeita!? :D


Kuoret

1½ dl kylmää vettä
1 tl psylliumia
1 tl suolaa
1½ dl provenan täyskaurajauhoja
n. 2 1/4 dl tattarijauhoja


Täyte

2 dl mustikoita
2 dl puolukoita
n. 1 dl sokeria
2 rkl vettä

1 dl vettä
5 dl oolannin perunamuussiainesta
½ dl Hirvelän kaurakuitusta
½ dl tattarijauhoja
½ tl suolaa

Mittaa kattilaan marjat, sokeri sekä 2 rkl vettä. Anna marjojen kiehua miedolla lämmöllä ja valmista sillä aikaa kurotaikina. Mittaa kulhoon vesi ja sekoita siihen psyllium. Anna turvota muutama minuutti. Lisää joukkoon loput aineet ja alusta taikinaa kunnes se on kimmoisaa. Ihan kaikkia jauhoja ei kannata suoraan laittaa, ettei taikinasta tule liian kovaa ja halkeilevaa. Kääräise valmis taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Mittaa marjojen joukkoon loppu vesi sekä perunamuussiaines. Sekoita ja kytke lämpö pois. Mittaa joukkoon jauhot, kaurakuitunen ja suola. Sekoita tasaiseksi ja jätä pöydälle imeltymään. Itse pidin noin tunnin, mutta mikäli kärsivällisyys riittää niin muutamia tunteja. Meillä ei taaskaan riittänyt. :D 

Jaa kuoritaikina osiin ja pyörittele ne palloiksi. Itse sain aikaiseksi 16 kpl. Kauli pallot ohuiksi ja pyöreiksi. Levitä päälle täytettä ja rypytä kiinni. Paista rönttösiä 250 asteessa noin vartti. Itse käytin kiertoilmaa. Juuri uunista otetut kuumat rönttöset sipaisin auringonkukkaöljyllä. Anna rönttösten asettua ja pehmetä liinan alla. 

2 kommenttia:

  1. Ihanaa kun lapsetkin olet ottanut leivontaan mukaan ja niin herkullisen näköisiäkin ovat njam! <3

    VastaaPoista
  2. Pakko kehua, kun meillä leivotaan nykyään rönttösiä, perunapiirakoita ja lanttusupikkaita tuon tuostakin tällä kuorireseptillä. Rönttöstäytteen imellyttäminen hakee vielä onnistumistaan, mutta kuori on ihanan rapsakka ja maukas millä vaan täytteellä. Niin helppo tehdä, ja sen voi pyöräyttää aamulla ja jättää jääkaappiin iltaa varten, tai illalla ennen nukkumaanmenoa ja aamulla sitten pyöräytellä piirakat uuniin! Kiitos mahtavasta ohjeesta!

    VastaaPoista