perjantai 18. huhtikuuta 2014

Kaikettoman majoneesin päivitystä

Pitkästä aikaa tuli tehtyä kaiketonta majoneesia. Tarve ilmaantui, kun suunnittelimme pääsiäisen ruokia ja Kaverin ykköstoive oli hampurilaiset. Kaiketonta majoneesia on tehty meillä aiemminkin ja sen ohje löytyy täältä. Tällä kertaa päätin kokeilla ohjeessa maissitärkkelystä ja se toimi mielestäni loistavasti. Öljyn määrää vähensin kaurajuoman avulla, jotta ei tulisi niin raskasta. Koska majoneesi oli tarkoitettu hampurilaisten kastikkeeksi, maustoin sitä ketsupilla, valkosipulilla, persiljalla sekä paprikajauheella. Hyvää tämä on kyllä ilmankin.


2 rkl maizenan maissitärkkelystä
½ tl ksantaania
4 rkl vettä
ripaus suolaa
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl kotisinappia
3/4 dl oliiviöljyä
½-3/4 dl oatlyn kaurajuomaa 
(tai muuta sopivaa vegejuomaa)
mausteita mikäli haluaa

Tein majoneesin sauvasekoittimille kapeassa korkeassa astiassa. Kuppiin ensin tärkkelys, ksantaani sekä vesi ja sauvasekoittimille tahnaksi. Tämän jälkeen kuppiin suola, etikka ja sinappi sekä öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Tässä vaiheessa loppuu usko, kun mömmö tarttuu sauvasekoittimeen kiineteäski köntiksi, vaan ei pidä luovuttaa. Öljyn jälkeen vegejuoma sekaan ja jälleen koko ajan sekoittaen. Vasta tässä vaiheessa seos tasaantui silkkiseksi ja lopputulos olikin paras ikinä vegemajoneesi. Muut mausteet lisäsin vasta valmiiseen majoneesiin. Majoneesille tekee hyvää levätä jääkappissa edes hetki ennen tarjoilua, varsinkin tämän maustetun. 

4 kommenttia:

  1. Täällä aiemminkin sulta kyselly kaikkea ja aattelinpa taas vaivata sua =)
    Hampurilaiset ei oo vielä ollu meijän listalla, mut hotdogit kyllä ketsupin ja salaatin kanssa. Toki noi hampurilaisetki ois iisi juttu tehä, mut toi majoneesi ois aika kova sana siihenkin.. meitin nyt vaan tuossa, et kun sinapista ei oo mitään tuntemusta tytskyllä ja itte oon aika allerginen sille, joten ei hirveesti tee ees mieli kokeilla.. mutta mutta.. mitä jos sen jättää pois? tuleeko siittä sellasta ku pitäs tulla? oisko vinkkiä millä sitä korvata, vai laittasko vaan ketsuppia kylymästi sinapin tilalle? -R-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä vaivaa. :D
      Majoneesi toimii vallan hyvin ilman sinappia. Itse asiassa meillä on varmaan tätä tehty enemän juurikin ilman. Pääraaka-aineet ovat tärkkelysjauho, vesi, ksantaani ja öljy. Tärkkelyksiä ja öljyjäkin voi vaihdella rajoitteiden mukaan. Etikan asemesta olen joskus käyttänyt sitruunaa ja joskus molempia rinnan. Mausteilla saa variaatioita joka lähtöön. Siinä alkuperäisessä ohjeessa, josta olen tätä meidän mallia kehitellyt oli muuten ripaus sokeriakin. Valkopippuri toimii myös kivasti. Oletko muuten kokeillut oluthiivahiutaleita ruoan laitossa? Sillä saa mausterajoitteisiin ruokiin kivasti syvyyttä. Kokeile rohkeasti tuohon perusmassaan makuaineita mahdollisuuksien mukaan, niin löydätte sen teidän makuisen version. :)

      Poista
    2. Kiitoksia vastauksesta =)
      Täytyy kokkeilla tota vaikka samantienkin. Tarkotus ois tehä maissitortilloja, mut se kastike on aina jääny uupumaan.. ehkä nyt sais lisämakua kun vanhempikin kaipais kovasti jotain lisää. Toki jauhelihaan laitan kaurakermaa ja sillon tulloo hiukka kosteampaa ja kastikemaisempaa.. mut ei se silti smaanlaista oo=) Täytyy kokeilla. sit voiskin niitä hamppareita kokeilla kanssa :D
      Kattelin tuota sun ihanaa suklaakakku ohojetta. Kattoin tuosta teijän miinus listalta ettei teillekkään käy maito kuten ei meillekkään, anafylaksiavaara. en oo tohtinu kokeilla noita suklaita misson saattaa sisältää jäämiä maijosta tai pähkinöistä. Miten herkkä teillä ollaan maijolle? Kun ei sitä suklaatia oikeen löyvy missei ois mittää saattaa siäsltää jäämiä siittä tai tuosta..ärsyttää kun ei voi olla ihan puhasta linjaa missä varmaan monellekin allergiselle voitas tehä sitä suklaata...
      -R-

      Poista
    3. Tuolla tahnat osisossa on kesäkurpitsatahnan ohje. Mikäli kesäkurpitsa ei ole kiellettyjen listoilla, suosittelen kokeilemaan nyt kesällä vaikka grilliruokien kylkiäisenä. Meillä on tykätty ja syöty muuten tortillojenkin sisällä. ;)

      Herkkyyshän on yksilöllistä, mutta meilllä on saattaa sisältää suklaata syöty jo jonkin aikaa. Pähkinöitä emme ole uskaltaneet kokeilla, että niistä en osaa sanoa. Edellisessä maitoaltistuksessa nyt talvella Kaveri sai anafylaktistyyppisen puolen desin jälkeen. Tyyppinen termi johtui siitä, että kohtaus tuli pienellä viiveellä. Vuosi sitten anafylaktinen tuli ruokalusikallisesta maitoa. Tässä jotain osviittaa meidän herkkyyksistä. Oletko muuten koskaan tilannut Dammenbergiltä suklaata? Heillä on taatusti puhdasta tavaraa myös superallergisille.

      Poista