keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Puuroa ja piirakoita

Riisipuurovuodenaika on täällä jälleen. Itse en ole perinteisen valkoisen riisipuuron ylin ystävä, mutta tämä 50/50 malli maistui kyllä oivalle. Alunperin meinasin keittää puuron pelkkään täyjyväriisiin, mutta koska tavoitteena oli piirakoiden valmistus, päätin laittaa täysjyvää vain puolet. Maidoton täyjyväpuuro kun tuppaa jäämään aavistuksen irtonaiseksi. Tästä tuli juuri sopivaa kaikkeen käyttöön. :) Ja on muuten täysin luomuinen malli. Onkohan se oikeasti vai korvien välinen juttu, että nämä maistuvat jotenkin potenssiin kymmenen. :D Vinkkinä muuten, että pikainen ja herkullinen riisipuuro valmistuu arki-iltoihin Urtekramin täysjyväriisihiutaleista. Kaukana perinteisestä riisihiutalepuurosta, niin täynnä makua ja kuidut kaupan päälle.


1½ dl puuroriisiä ja 1½ dl täysjyväriisiä
½ l vettä
1 l riisimaitoa
suolaa maun mukaan
1 rkl sopivaa rasvaa 
(meillä kotitekoista kookos-oliivilevitettä)

Puuron keitin perinteisin menoin. Ensin keitin veden riiseihin ja sitten lisäsin maidon ja hauduttelin puuron kypsäksi. Lopussa maustoin suolalla ja lisäsin rasvan. Puuron kypsyttelyyn kului tunti.

Hautuneesta puurosta rokotettiin lautaselliset Kaverin ja Esikon iltapalaksi ja loput pääsivät piirakoiden täytteeksi. Piirakoiden kuoret pyöräytin ihan yksinkertaisesti sekoittamalla 3 desiin kylmää vettä 1½ tl psylliumia ja ripauksen suolaa. Hetkisen turvottelun jälkeen sekoitin joukkoon n. 5 dl tattarijauhoja ja aloitin leipomisen heti. 


Tämän vuoden jännitysmomentti on elämäni ensimmäinen piirakoiden raakapakastus. Jäädytin piirakat leivinpaperilla vuoratttujen leikkuulautojen päällä ja siirsin ne sitten pakastuspusseihin. 


Paistamiset hoidellaan vasta jouluna, jotta joulupöydässä on ihan tuoreita piirakoita. Infoilen sitten joulun jälkeen kuinka kävi. ;) Muita vaihtoehtoja meillä ei tällä hetkellä kyllä olekaan, koska Kaverin synttärit ovat siirtyneet iloisesti viimeiselle adventtiviikonlopulle perhettämme viime aikoina kiusanneen vatsatautiepidemian vuoksi. Jouluvalmistelut on siis tehtävä alta pois, jotta päästään leipomaan laivakakkua. Siittäkin myöhemmin.

1 kommentti:

  1. Piirakoita ja riisipuuroa täälläkin. :) Ihanaa joulun odotusta koko perheelle! ♥

    VastaaPoista