tiistai 8. lokakuuta 2013

Kaalipiirakka ton-ton-ton

Piirakkapohja on ollut allergiataipaleemme akilleen kantapää. Jälleen kerran, kun yhtälöstä on kaikki pois, taikinan tekeminen on ollut yhtä tuskaa. Nyt kuitenkin natsasi. Meillä herkuteltiin kaalipiirakalla tai kuten Kaveri sanoi: salaattipiirakalla. :D Tässä kahden vuoden työn tulos; säntillinen piirakkapohja.


Pohja

reilu 2 dl perunamuussia
25g kookosrasvaa
½ dl oliiviöljyä
½ tl suolaa
1 dl tattarijauhoja
1 dl provenen täyskaurajauhoja
½ dl täysjyväriisijauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
ripaus ksantaania

Keitä muussi, mikäli ei satu jääkaapin kätköstä jämiä löytymään. Lisää kuumaan muussiin kookosrasva ja anna sen sulaa samalla sekoittaen. Lisää oliiviöljy ja tarvittaessa suolaa (riippuu muussin suolaisuudesta). Nosta kattila pakastimeen ja anna jäähtyä todella jähmeäksi, älä kuitenkaan jäädytä. Vatkaa kuohkeaksi ja lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Vaivaa tasaiseksi palloksi ja nosta taikina jääkaappiin lepäämään.

Valmista täyte pilkkomalla 1 sipuli sekä suikaloimalla ½ suuresta kaalista. Paista kaali ja sipuli pehmeäksi paistinpannulla oliiviöljyssä. Mausta seos suolalla, lorauksella tummaa siirappia sekä ripauksella valkopippuria. Anna täytteen jäähtyä.

Nosta taikina jääkaapista ja jaa se suunnilleen kahtia. Pohjaosio saa olla hivenen suurempi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja levitä päälle täyte. Kaulitse toinen puolikas taikinasta piirakalle kanneksi. Itse kaulitsin silikonialustan päällä, jonka avulla kippasin kannen piirakan päälle. Ikean silikonialusta on sopivan mukautuva ja hintainen, että siitä raaskii saksia hyvän piirakankannen kippaustyökalun. Tupperia en ehkä ilkeäisi uudelleen muotoilla. ;D Pistele kansi haarukalla. Paista piirasta 200 asteessa kiertoilmalla tai 225 asteessa tavan uunilla noin 25 minuuttia. Kannattaa vähän vahtia vieressä ettei kärähdä, uunit kun tuppaavat olemaan erilaisia.

Uuniin menossa...
...ja sieltä tulossa.
Tämä taikina on leivontapäivänä parhaimmillaan. Maku ei kärsi yöunista, mutta koostumus muuttuu tyypillisen gluteenittomaksi ja murenevaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti