keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Gluteenittomat reissumiehet (9 kpl)

Pitkästä aikaa postausta. Luulisi, että loma-aika antaa aikaa myös bloggailulle, mutta päinvastoin tuntuisi menevän. Pöytälaatikko kyllä pullistelee, mutta toteutus ontuu. Nyt tuntuu jo siltä, että ei tiedä mistä aloittaisi. Aloitetaan siis wannabe-"ruis"leivän innoittamana. Meillä on nyt kesän aikaan leivän leivonta jäänyt tosi vähäiselle ja sen kerran kun uunia on kuumennettu, sinne on sujahtanut hapanleipää. Uusin lisäys taikinaan on raakakaakoajauhe, joka antaa leivälle mukavan vivahteen. Suosittelen kokeilemaan. Ja arvaatte varmaan, että suklaaleipä tekee kauppansa. ;D


3 dl vettä
1 prk bonan luumusosetta
1 pss kuivahiivaa
1½ rkl psylliumia
1½ rkl finaxin hapanjuurta
2 tl suolaa
vajaa 1 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl siirappia
2 dl tattarileseitä
3/4 dl auringonkukansiemeniä
1/4 dl paahdettuja pellavansiemeniä
½ dl perunajauhoja
1 dl provenan täyskaurajauhoja
2 dl tattarijauhoja
½ dl kaurakuitusta
½ dl oliiviöljyä

Mittaa kulhoon kuuma vesi ja luumusose. Sekoita nesteeseen hiiva, psyllium ja hapanjuuri. Anna turvota hetki ja lisää loput aineet. Sekoita taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukulla tai yleiskoneella pitkään ja hartaasti. Jaa taikina osiin ja leivo jauhoja apuna käyttäen reissumiehiä. Tästä taikinasta tulee juuri sopivasti yhdeksän yksilöä täyttämään pellin. Kohota leipiä liinan alla puolisen tuntia ja lämmitä uuni sillä aikaa niin kuumaksi kuin mahdollista. Pistele leivät ja laita kuumaan uuniin säätäen samalla lämpötilan 150 asteeseen. Paista leipiä 45-50 minuuttia. Nosta kuumat leivät ritilän päälle jäähtymään.

9 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä!
    Mitähän laittaisin noiden kaurajauhojen tilalle.... siinäpä taas pähkinä mulle :)

    Mistä muuten olet ostanut tuota hapanjuurta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaurajauhojen osuuden nyt voi varmaan korvata millä vaan. Olen tehnyt tämän tapaisella taikinalla ihan isoa limppua ja silloin pelkällä tattarilla. Tässä kokeilin kauraa lähinnä maun takia; ei hirveää muutosta. Laitoin tämän ohjeen tarkasti, kun kerrankin tuli mitattua... Pitäisi joskus kokeilla teff jauhoa. Saattaisi ehkä tomia. Ja toisinaan olen paahtanut pannulla tattarirouhetta noin desin verran taikinan joukkoon paahteista makua antamaan. Fiiliksellä siis!

      Finaxin hapanjuurta olen ostanut ihan Prismasta. Täällä suunnalla se löytyy ylimmältä hyllyltä, kuten monet meidän perheen tuotteet tapaavat tehdä. ;)Sellainen lila pussi, väriä lukuun ottamatta identtinen finaxin psylliumpussin kanssa. Vaihtoehtoisesti voi käyttää ajan kanssa oman juuren, mutta impulsiivisuuten taipuvaisena ihmisenä olen kokenut valmiin hapanjuuren näppäränä tuotteena. :D

      Poista
  2. Ok, täytyypä vielä etsiä. En nimittäin löytänyt tuota hapanjuurta ainakaan Prismasta, vaikka ravitsemusterapeuttikin sanoi sitä siellä joskus olleen. Samoin olen etsinyt tuota Teff-jauhoa, ei ollut sitäkään Prismassa. Seuraavana muistin aikana CM ;)
    Kohta onneks jo muistaa kaupat mistä saa mistäkin, kun kaikkea tarvitsemaamme ei tietenkään saa samasta kaupasta.... Ja kuin myös, toimin aika impulsiivisena näiden ruokien kanssa välillä, joten on pakkokin muistaa mitä saa mistäkin ja milloin. :D

    VastaaPoista
  3. Kävin paikallisen CM:n vilajosaston juttusilla. Ei ole Teffiä eikä leipäjuurta. Selvittelee, saisko tilattua.... Et näillä mennään täällä. Vähän kyl korpee.

    VastaaPoista
  4. Höh! Täälläkin suunnassa oli hetken aikaa hapanjuuri kortilla, mutta nyt taas on ollut saatavilla. Toivottavasti löydät jostain, tuota kun en ole missään verkkokaupoissakaan nähnyt. Outoa sinänsä.
    Mutta jos ei löydy, niin voidaan kyllä postitella... :)

    VastaaPoista
  5. Nää sun leipäohjeet on kyllä ihan parhaita! Parempia kuin gluteeniversiot ikinä.

    Lohduttavaa huomata, että muillakin on kiirettä lomalla niin, ettei blogia ehdi päivittää.. itselläni tosin tuplasti pidempi päivitystauko, mutta ehkä tässä elokuun aikana saan taas päivitystä.. Mukavaa loppukesää teille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon kauniista sanoista! :)
      Lämmintä syksyä povailevat, joten verkkainen päivitystahti saattaapi jatkua pitkälle syksyyn... ;D Ihanaista loppukesää myös teidän perheelle.

      Poista
  6. Ihania leipiä niin kauniita ja tasakokoisiakin vielä! <3 Mukavaa syksyä sinulle ja perheellesi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia jälleen! :D
      Ja ihanaa lämmintä alkusyksyä myös sinulle!

      Poista