torstai 24. maaliskuuta 2016

Kasariruokaklassikko: Pyhäpäivän broileri

Maidoton juusto on palauttanaut ruokapöytäämme oman ehdottoman kasariruokasuosikin kautta aikain: Pyhäpäivän broilerin. Tätä tosiaankin tehtiin minun lapsuudessani nimenomaan sunnuntaiksi, niin työlästä sen valmistus oli. Siihen aikaan broilerit löytyivät pakastealtaasta ja ruoan valmistus aloitettiin linnun sulatuksella. Lauantaina sitten kananen kypsennettiin painekattilassa ja sen jäähdyttyä liha putsattiin ja pilkottiin odottamaan seuraavaa päivää, jolloin pästiin itsen ruoan valmistukseen. Täytyy sanoa, että nykypäivän version on huomattavasti nopeampi ja helpompi valmistaa.

Tätä on siis syöty ilolla kylminä talvipäivinä ja kunnon kuvaakaan en ole muistannut räpsäistä, joten joudutte tyytymään tällaiseen "syötiin jo" tyyppiseen otokseen.


1 broileri tai 3 kokokasta broiskun rintaa 
tai 800g maustamattomia broilerinfilesuikaleita

6 dl riisiä 

pinnalle Violife raastettua pizzajuustoa maun mukaan


Kastike:

½ dl oliiviöljyä
2 rkl suolatonta curryjauhetta
4 rkl maissijauhoa (sitä keltaista) tai riisijauhoa
4 dl vettä
1 reformin kanaliemikuutio
(suolaa)
1 dl raastettua violifen pizzajuustoa

Mausta broilerin liha suolalla ja kypsennä se. Olen tehnyt tätä kahdella tapaa. Luullisesta uunissa kypsennetystä lihasta tulee mielestäni parempi, mutta onnistuu hyvin pannulla paistetuilla suikaleillakin. Keitä riisi ja valmista sillä aikaa kastike. Mittaa kattilaan öljy, curry ja jauhoat ja kuullota hetki, älä ruskista. Lisää vesi koko ajan sekoittaen ja anna kiehahtaa. Lisää kanaliemikuution ja juustoraaste. Anna juuston sulaa kunnolla. Kastikkeeseen voi lisätä halutessaan suolaa, riippuu kuinka suolaista liha on.

Laita öljyttyyn vuokaan keitetty riisi ja levitä päälle kanapalat. Kaada päälle kastike ja kuorruta juustoraasteella. Määrä riippuu tekijästä, meillä laitetaan reilusti. Paista 225 asteessa kunnes pinta on kullanruskea. Noin 30-40 minuuttia.

Jos minulta kysytään niin tämän kylkeen sopii kasarihenkeen tehty porkkanaraaste joko appelsiini- tai ananaslohkoilla. Toinen mainio partneri on kiinankaali-ananas salaatti. :)


Kaiketonta juustoa

Blogia on tullut viime aikoina päivitettyä harvakseltaan... Mitä? Eikö kerran vuodessa riitä? :D
Harkitsin jo lopettamistakin, mutta sitten tuumin, että kirjoittelen kun jaksan. Ei ne ruokaohjeet vanhaksi mene. Ja nyt tuli fiilis kirjoitella!

Meillä on talven aikana elvytelty jo menneisyyteen hukatuksi luultuja ruokia, kun paikallisen marketin hyllyihin ilmestyi kaiketonta Violife merkkistä juustoa. Juusto on maidoton, gluteeniton, soijaton, munaton ja meille tärkeänä myös rypsitön. On leivän päälle vuoltavaa ja parmesaania pastaan. Hämmentävän juustoinen maku noissa, vaikka eihän se nyt ihan yksi yhteen olekkaan. Ruoan valmistuksessa nämä ovat olleet kultaakin kalliimpia. Ja Kaveri on niin ikionnellinen omasta juustostaan, että tämän äidin sydän on edelleen ihan sykkyrällä. Suosittelen kaikille maitovammaisille tätä.

Alla olevissa kuvissa parmesaani vasemmalla ja edamin tapainen oikealla. Pizzajuustoakin tältä valmistajalta löytyy ja se on parhaiten sulavaa esim. kuorrutteissa ja sen sellaisissa.