keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Oi kuusipuu, oi muovipuu...

Joulu on taasen ovella ja tässä taloudessa sen valmistelut on aloitettu tänä vuonna aiemmin kuin koskaan aikaisemmin. En muista olenko täällä blogissa kertonut, että Esikolla on tätä nykyä astmapiippu. Kaverin ollessa allerginen ruoka-aineille, Esikko hoitelee pölypuolen. Viime joulu yskähdeltiin allergialääkkeiden voimalla ja aamuisin niin omat kuin Esikonkin silmät olivat turvonneet. Kuusi sai lähtöpassit aika nopealla tempolla ja samalla oireet helpottivat. Arvaattekin jatkon. Tämä vuosi on tehty surutyötä joulukuusen haudalla.

Päätin kuitenkin tehdä parhaani löytääkseni mahdollisimman aidonoloisen tekokuusen ja sellainen löytyikin Ruotsista. Hinta hieman kirpaisi, joka rahteineen oli lähes tarkalleen 300€. Vain yhden toimittajan kautta kuusen ostaminen oli alunpitäen mutkattoman oloista ja vaikka mutkia tulikin, oli asiakaspalvelu ensiluokkaista. Tästä jäi todella hyvä mieli. Kaupan linkki tässä. Sieltä löytyy valikosta jul ja sen alta julgranar jne. Kuusi kulkee nimellä Svensk gran 210cm.

Logotype

Kyllä jännitti, kun paketti sitten saapui. Olin ostanut kalliin kuusen näkemättä sitä luonnossa.


Paketin avaaminen kuitenkin tuotti iloisen yllätyksen. Kuusi on todella aidon näköinen. Ensinnäkin se on kauttaaltaan ns. PE kuusi eli siinä ei ole tekokuusille tyypillistä lamellimaista oksistoa edes tyvessä. Lisäksi oksan rangat ovat ruskeita.


Toiseksi kuusen runko on aitoa puuta alaosan tyvioksia myöten. 


Yleensähän runko on ihan muovia tai vaihtoehtoisesti vihreällä karvalla peitettyä muovia ja rungossa rellottavat muoviset oksankiinnikkeet. Eiii!

Kolmanneksi kuusi on luonnollisen epäsymmetrinen.


Tästä onkin revitty huumoria. Aiempina vuosina kun olen tirissyt juurikin epäsymmetrisyydestä. Nyt maksoin itseni kipeäksi sen vuoksi. :D Ainoa pienen pieni miinus on kuusen korkeus 210cm, joka olisi saanut olla mieluusti hieman enemmän. Tämä johtunee osin siitä, että meillä on aiempina vuosina ollut aavistuksen korkeampi kuusi, kun kotimme katto on korkealla. No kaikkeen tottuu ja tämä nyt on sellainen hakemalla haettu miinus. Muovikuuseen siirtymisessä minulle tärkeintä oli se, että ovelta ei pysty oitis sanomaan onko kuusi aito vai ei. Tietääkseni kaikki meidän tutut eivät tätä blogia lue, joten aion testata kuusen autenttisuuden olemalla asiasta ihan hiljaa. ;) Tänne oli kuitenkin pakko tunnustaa, mikäli joku muukin etsii pakon edessä jouluksi kuusta samoilla kriteereillä kuin me. Täytyy sanoa, että SUOSITTELEN!

PS. Jouluksi lupaan laittaa kuusesta kuvan koristeineen.

maanantai 10. marraskuuta 2014

Isänpäivän juttuja

Isänpäivät osaavat olla yhtä lentämistä. Senpä vuoksi ratkaisin tämän vuoden juhlinnat niin, että kaikki perheemme isät kokoontuivat meille juhlimaan. Loistoratkaisu kaikkiaan. Vaikka tekemistä keittiön puolella riitti, niin täytyy kyllä sanoa, että nautin täysin rinnoin kestitsemisestä. Jotenkin juhlien järjestäminen on aina mukavaa ja kun ruoka maistuu, niin mikäs sen parempaa. Päivän kohokohta taisi kuitenkin olla lasten taiteilemat tyynyt papalle ja ukille. Huippuhienoja! Oli ihana seurata, kun lapset niin ajatuksella ja rakkaudella piirsivät.

Kaverin teokset....
ja Esikon taiteilut.
Ruokapuolelta esittelyyn pääsee tällä kertaa vain jälkiruoka, kun juhlahumun keskellä unohtui pääruoka kuvata. Tarjolla oli broilerinleikkeitä herkkusieni-pekonikastikkeessa. Postailen ohjeen myöhemmin, koska sitä ruokaa tullaan syömään vielä monena talvisunnuntaina. Tässä kuitenkin sukaalaavaahto vadelmakastikkeella. Innoituksena toimi Esikon synttäreiden hyytelökakku.


2 prk GoGreen kauravispiä
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
n. 120g tummaa 70% suklaata
(käytin Pirkan 72% reilua ja luomua)

200 g vadelmaa
½dl vettä
½ dl sokeria

Vadelmakastike kannattaa valmistaa jo hyvissä ajoin. Itse tein sen jo edellisenä päivänä. Keitä vadelmia, vettä ja sokeria muutama minuutti. Anna jäähtyä hetki ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Siivilöi kastikkeesta siemenet pois ja nosta jääkaappin viilenemään.

Valmista sukalaavaahto hetki ennen tarjoilua. Sulata suklaa ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vaahdota kauravispi ja sokerit. Sekoita peini määrä vaahtoa suklaaseen ja lisää sitten suklaa loppuun vaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Annostele tarjoiluastioihin, jos tarjoilet vaahdon heti. Mikäli vaahto on jääkaapissa liian kauan, se kiinteytyy ikävästi. Eli jos vaahdon tekee hyvissä ajoin, kannattaa se jättää sekoituskulhoon ja vatkata vielä kertaalleen kuohkeaksi ennen tarjoilua. Koristele vaahto vadelmakastikkeella ja vaikkapa sitruunamellissan lehdillä ynnä tomusokerilla. Loistava kahvin kaveri tämä.

Esikon synttärihumuja

Meillä on JUHLITTU viime aikoina oikein urakalla. Tänä vuonna perheemme lähipiiriin oli levinnyt matkailukuume, joten Esikon synttäreitä juhlittiin pariin otteeseen ja sitten vielä päälle kaverisynttärit. Huh huh!

Varsinaisena juhlapäivänä tarjoamiset toteutettiin myös Kaveria silmällä pitäen. Esikon kakkutoiveena oli valkosukalaajuustokakku, joten kaksi kakkua tuli sitten leivottua. Kaverin kakun tein riskillä ja käytin Oatlyn kaurahapankermaa, joka siis sisältää rypsiä.

iMat fraiche

Pientä röhelöä tuli poskiin, mutta niistä selvittiin yhdellä kevyellä kortisonilla.  Tätä tullaan juhlahetkinä käyttämään jatkossakin. Samalla hoituu rypsin siedätyskin. Tarjolla oli myös perunalepuskoita, savulohta, parmankinkkua, tuorejuustoa, Kaverin omaa levitettä, viinirypäleitä sekä ikisuosikkiohjeellamme valmistettuja keksejä. Puolet tein hillosilmiksi ja puolet dippasin sulaan tummaan suklaaseen ja koristelin appelsiinimehuun tehdyllä pikeerillä.


Kaverin kakku (etualalla)

Pohjan tein murokekseistä ja kookosrasvasta, mutta määriä en osaa sanoa, kun ihan kokeilumeiningillä mentiin. Sen verran pohjaa, että 18 cm irtopohjavuoka peittyy. :D

1 prk GoGreen kauravispiä
1 prk Oatlyn kaura fraicea
1 prk piltti mangososetta
3/4 dl sokeria
½ vaniljatangon siemenet
4 liivatetta
½ dl appelsiinimehua

Vispaa GoGreen, sokerit ja fraice. Lisää mangosose ja sekoita. Sulata liotetut liivatteet mehuun ja kaada ohuena nauhana vaahdon joukkoon kokoajan sekoittaen. Kaada massa irtopohjavuokaan keksipohjan päälle. Vuoan reunat vuorasin leivinpaperikaistaleilla, jotka liimasin reunoilla tilkalla öljyä. Anna kakun hyytyä kylmässä ainakin kaksi tuntia ennen kuin lisäät päälimmäisen kerroksen.

Päällisen keltainen osuus on tehty piltin mangososeesta ja täytyy sanoa, että en suosittele. Kahden purkin sisältö ei hyytynyt lainkaan kolmella liivatelevyllä. Perin outoa. No sentään kesti kakun päällä.


Kakkoskierroksen kakku oli sitten sukalainen. Ja täytyypä sanoa, että pesi tuon ensimmäisen version 6-0. Ei sille vaan mitään mahda, että suklaalla saa loistavasti peitettyä kaurakerman hieman erikoisen maun. Tästä tulee varmasti yksi meidän perheen kestosuosikeista. Ja totesin, että tulen varmaan muutenkin siirtymään hyytelökakkuihin. Niin paljon helpommalla pääsen. ;)


Suklaa-vadelma hyytelökakku

100g tummaa suklaata (Lindt 70%)
1 prk GoGreen vispiä
1 prk Oatlyn kaura fraicea
½ dl ruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
4 liivatetta
½ dl appelsiinituoremehua

200g vadelmaa
1 rkl sokeria
0,75 dl vettä
2 liivatetta

Työvaiheet ja pohja samat kuin yllä olevassa kakussa. Vadelmat ja sokeri kiehautetaan yhteen ennen liivatteita, jotka siis voi lisätä suoraan vadelmasoseeseen. Ja ulkolaisia marjojahan pitää muistaa keitellä vähintään se 2 minuuttia. 



Kaverisynttäreiden ehdoton ykkösjuttu minulle oli se, että ostin kaiken tarjottavan kaupasta. En tiedä mitä 6-vuotias pikkuvieras mietti mielessään, kun vastasin kakkua haikalevaan kysymykseensä, etten leiponut kun ei ollut pakko. :D No sen minkä keittiössä säästelin, niin täytyy myöntää, että ohjelmapuolella mopo lähtikin sitten käsistä. Yllättäen meidänkin taloudessa on raikunut Robinin tahdit ja arvaatte varmaan millä teemalla juhlittiin. Olipas hauskaa katsella, kun kymmenen kuusivuotiasta diskosi ja lauloi Boom Kahia mukana sanasta sanaan.


 Ihania olivat kerrassaan. Ohjelmanumerona kiinnitettiin Robinille rusettia, vanhan aasinhäntäpelin uudelleenvarioinnilla. Eikös ole muuten perin tyylikäs pahvirobbari. Meillä oli kyllä Esikon kanssa hauskaa kun tätä väännettiin. :)