tiistai 8. lokakuuta 2013

Possun sisäfile

Syksyn tullen olen jälleen hullaantunut uunilihoihin. Possun sisäfile on muuten todella herkullinen ja murea leikkele, kun sen valmistaa uunissa rohkeasti pinkiksi ja viipaloi jäähtyneenä voileivän päälle. Kaukana prosessoidusta voileipämakkarasta tämä.


Putsaa fileestä kalvot pois ja hiero fileen pintaan haluamiasi mausteita. Kääri liha tiukaksi kääröksi kelmun sisälle. Ohessa parista syystä huono kuva...


...mutta siis kannattaa kääntää fileen ohut pää kaksinkerroin, jotta saa aikaan tasapaksun ja ennen kaikkea tasaisesti paistuvan pötkön. Koko komeus yöksi jääkaappiin maustumaan. Seuraavana päivänä hyvissä ajoin huoneenlämpöön nostetun lihan päältä kelmu pois ja kuumalla öljytyllä pannulla pinta kiinni. Sen jälkeen kiertoilmauuniin 200 asteeseen n.20 minuutiksi. Itse en käytä paistomittaria, vaan sormella painamalla tunnustelen lihan kypsyyden. Tämän oppii hyvin muutaman hasardin jälkeen. ;D Nosta liha folion sisään ja anna vetäytyä pitkään ja hartaasti. Kannattaa muuten siivuttaa aina vain se määrä, minkä syö.

Possunfileetä uunissa ja kaiketonta punaviinikastiketta

Tässä jotakin tavallisuudesta poikkeavaa. Kaikessa herkullisuudessaan vieläpä todella helppoakin kokkailtavaa, vaikka ajallisesti pitkäjänteisyyttä tämä hieman vaatii, ja sitähän minulla ei ihan jaettavaksi asti ole. Vaan kyllä kannatti sinnitellä.


Mausta maustamaton possun ulkofilepala haluamallasi mausteilla. Meillä possun pintaan hierottiin savusuolaa, valkosipulijauhetta, kotisinappia sekä mustapippuria. Peitä liha kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin maustumaan. Nosta liha seuraavana päivänä hyvissä ajoin huoneenlämpöön (reilu tunti). Lihan on hyvä olla ihan oikeasti lämmintä; hygieniasuosituksista viis. ;) Kuumenna paistinpannu ja ruskista lihan pinta kuumalla pannulla kauttaaltaan. Ruskistamiseen käytin öljyä, kun nämä suomifileet on putsattu kaikesta rasvasta ja makua antavasta. Pöh. No näillä mennään. Nosta liha paistoastiaan. Tätä köntsää paistoin 175 asteessa about tunnin. Nosta file uunista ja peitä se foliolla ja anna lihan vetäytyä puoli tuntia. 

Valmista kastike kaatamalla paistovuoasta lihasta valuneet makunesteet kattilaan. Lisää reilu loraus hyvää punaviiniä ja keitä hetki kasaan. Varsinkin lasten kanssa on tärkeää huolehtia, että kaikki alkoholi on varmasti haihtunut viinistä. Ja vanha viisaus pätee: eli huonosta viinistä tulee huono kastike ja toisinpäin. Lisää kastikepohjan joukkoon noin 2 dl kaurajuomaa (Oatly luomu), johon on sekoitettu  ½ rkl maizenaa. Anna pulpahdella sakeaksi. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kylkiäisinä toimivat oivasti paistetut herkkusienet. Alla vielä kuva Kaverin annoksesta. Lisäkkeenä yleisön pyynnöstä Moilasen riisimakaronia, itse olisin ehkä valinnut toisin, mutta herkullista oli näinkin. ;D 


Kaalipiirakka ton-ton-ton

Piirakkapohja on ollut allergiataipaleemme akilleen kantapää. Jälleen kerran, kun yhtälöstä on kaikki pois, taikinan tekeminen on ollut yhtä tuskaa. Nyt kuitenkin natsasi. Meillä herkuteltiin kaalipiirakalla tai kuten Kaveri sanoi: salaattipiirakalla. :D Tässä kahden vuoden työn tulos; säntillinen piirakkapohja.


Pohja

reilu 2 dl perunamuussia
25g kookosrasvaa
½ dl oliiviöljyä
½ tl suolaa
1 dl tattarijauhoja
1 dl provenen täyskaurajauhoja
½ dl täysjyväriisijauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
ripaus ksantaania

Keitä muussi, mikäli ei satu jääkaapin kätköstä jämiä löytymään. Lisää kuumaan muussiin kookosrasva ja anna sen sulaa samalla sekoittaen. Lisää oliiviöljy ja tarvittaessa suolaa (riippuu muussin suolaisuudesta). Nosta kattila pakastimeen ja anna jäähtyä todella jähmeäksi, älä kuitenkaan jäädytä. Vatkaa kuohkeaksi ja lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Vaivaa tasaiseksi palloksi ja nosta taikina jääkaappiin lepäämään.

Valmista täyte pilkkomalla 1 sipuli sekä suikaloimalla ½ suuresta kaalista. Paista kaali ja sipuli pehmeäksi paistinpannulla oliiviöljyssä. Mausta seos suolalla, lorauksella tummaa siirappia sekä ripauksella valkopippuria. Anna täytteen jäähtyä.

Nosta taikina jääkaapista ja jaa se suunnilleen kahtia. Pohjaosio saa olla hivenen suurempi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja levitä päälle täyte. Kaulitse toinen puolikas taikinasta piirakalle kanneksi. Itse kaulitsin silikonialustan päällä, jonka avulla kippasin kannen piirakan päälle. Ikean silikonialusta on sopivan mukautuva ja hintainen, että siitä raaskii saksia hyvän piirakankannen kippaustyökalun. Tupperia en ehkä ilkeäisi uudelleen muotoilla. ;D Pistele kansi haarukalla. Paista piirasta 200 asteessa kiertoilmalla tai 225 asteessa tavan uunilla noin 25 minuuttia. Kannattaa vähän vahtia vieressä ettei kärähdä, uunit kun tuppaavat olemaan erilaisia.

Uuniin menossa...
...ja sieltä tulossa.
Tämä taikina on leivontapäivänä parhaimmillaan. Maku ei kärsi yöunista, mutta koostumus muuttuu tyypillisen gluteenittomaksi ja murenevaksi.

torstai 3. lokakuuta 2013

Mysli


3 dl provenan puhdaskaurahiutaleita
1 dl auringonkukan siemeniä
reilu rkl juoksevaa hunajaa
loraus auringonkukkaöljyä
kourallinen rusinoita
1 dl tattaripuffeja

Mysli on mukava lisä ruokapöytään aina silloin tällöin. Lisäksi sen valmistaminen on superhelppoa. Sekaan voi heittää lähes mitä tahansa, mikä nyt kunkin ruokavalioon sopii. Tässä satsissa edellä mainitut. 
Mittaa kulhoon kaurahiutaleet ja siemenet, kaada päälle hunaja ja sekoita. Levitä pellille leivinpaperi ja voitele se öljyllä. Kaada pellille hiutaleseos tasaiseksi kerrokseksi ja paista 180 asteessa kiertoilmalla noin 10 minuuttia. Lisää kuuman hiutaleseoksen joukkoon loput kuivat aineet, sekoita ja anna jäähtyä tarjoiltavaksi. Mysli säilyy ilmatiiviissä purkissa.