sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Kaakaovanukas (maidoton)


8 dl riisijuomaa (rice dream, Natumi)
1 dl maizenan maissitärkkelystä
½ dl sokeria
½ vaniljatangon siemenet
3 rkl kaakaojauhetta (Van Houten)
ripaus suolaa

Mittaa kattilaan kuivat aineet ja vanilja kattilaan. Lisää pari desiä riisijuomaa, sekoita tasaiseksi ja lisää sitten loputkin riisijuomasta. Kiehauta seosta niin, että se pulpahtaa muutaman kerran ja sakenee. Kaada vanukas kulhoon ja nosta jääkaappiin kylmenemään.

Riisimaito


Voihan ilo ja helpotus! Riisi on palannut ja sepä on helpottanut elämää monellakin tapaa. Ruoanlaitto on helpottunut, ruoka luonnollisesti monipuolistunut viljojen osalta ja mikä upeinta, riisimaito on korvannut käytössä olleen Oatlyn luomu kaurajuoman ruokajuomana. Oatlyhan on valtavan hyvä tuote ja herkullisen makuinenkin, mutta se ei sisällä kalkkia. Itseasiassa mikään meille sopiva kaurajuoma ei ole kalsiumrikastettua. Kaikissa kalkkimaidoissa kun on sitä meidän perheen verivihollista rypsiä. :(  Näin ollen Kaveri on kalkkinsa saanut ruokaan lisättävänä jauheena. Ihan ok muuten, mutta voitte arvata, että juuri sitä kalkitettua ruokaa ei tietenkään syödä. Riisimaito kuitenkin tuli kuin tulikin ja ratkaisi kalkkiongelman kertaheitolla. Rice Dream kalsiumrikastettu riisijuoma (sis. vesi, riisi, auringonkukkaöljy, kalsiumfosfaatti, merisuola) sopii meillekin. Jee! Harmi vaan ettei tätä saa luomulaatuisena, kalsiumversiota siis...

sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Hyvää äitienpäivää grillikasvisten kera!

Tänään vietettiin äitienpäivää ja lahjuksia sateli tällekin mammalle runsain mitoin. Ihania pienten käsien tekeleitä kuoriutui toinen toistaan persoonallisimmista paketeista. Loppupäivää koristikin ihan uusi helminauha, joka otettiin pois vasta illan hämärtyessä. Ja osansa pienten käsien taidokkuudesta sai mummikin.


Äitienpäiväateria nautittiin ulkona piknikhenkisesti viltin päällä. Kyllä grilliherkut vaan maistuvat herkullisilta pitkän talven jälkeen. Meillä on aina tykätty erilaisista kasvisnyyteistä. Ruokarajoitteiden kanssa ne toimivat erityisen hyvin, koska sisältöä voi muutella kunkin ruokailijan mukaan. Tänä keväänä Kaverinkin nyytti on jo ihanan värikäs. Meillähän on hiljattain tapahtunut kummia, kun allergisoivien listalta on alkanut tipahdella artikkeleita pois siihen tahtiin ettei meinaa perässä kestää. Niinpä tällä kertaa Kaverin nyytti oli lähes identtinen muun perheen kanssa, vain fetajuusto jäi puuttumaan.


Kasvisnyytteihin sukelsi 200g herkkusieniä, 1 iso kesäkurpitsa, 1 suippopaprika, 2 sipulia, 10 valkosipulin kynttä sekä rasiallinen miniluumutomaatteja. Tomaatteja lukuunottamatta pilkotut kasvikset marinoituivat jääkaapissa reilun tunnin oliiviöljyssä, tilkassa tummaa balsamicoa ja mausteiksi ripaus suolaa, chilihiutaleita, oreganoa ja valkosipulijauhetta. Kasviksethan voi pakata nyytteihin suoraankin, mutta mikäli tahtoo nopeuttaa kypsymistä voi niitä pyöräyttää nopeasti pannun kautta niin, että saavat pienen alkulämmön. Tämänpäiväiset vierailivat pannulla ja nyytit kypsyivätkin alle puoleen tuntiin. Alla ylempänä Kaverin juustoton nyytti pakkausvaiheessa ja alempana muun perheen fetajuustolla ryyditetty versio suoraan grillin kuumuudesta. 


















Ruokien kypsyessä Esikko keräsi äidille kukkia, jotka ruokailun lopuksi pääsivät koristamaan äidin lasia. Eikö yksinkertainen osaakin olla kaunista!? Tässäpä luonnon vaatimatonta kauneutta kaikille äideille.


perjantai 10. toukokuuta 2013

Karamellipopparit (maidoton, rypsitön, gluteeniton)

Olen joskus aikoinaan tehnyt karamellipoppareita, mutta siitä on aikaa jo vuosia. Silloin köytössä oli voi ja vaalea siirappi, nyt ne korvatuivat kookosöljyllä, sokerilla sekä tummalla siirapilla.Isäntä kyllä oli sitä mieltä, että nämä olivat alkuperäisiä parempia. Ja kyllähän tuo hentoinen kookoksen maku miellytti omaakin suuta. 

Riisin tavoin maissi on ollut meillä varovaisesti kokeilussa, huomattavasti varovaisemmassa kutenkin kuin tuo riisi. Mutta kovasti Kaverikin nautti niistä muutamasta popparista, jotka sai maistaakseen.


Pop cornit (1 dl siemeniä) paahdoin auringonkukkaöljyssä ja suolasin kevyesti ruususuolalla. Tykkään suolata nämä makeatkin, koska ainakin meillä pidetään kovin makean ja suolaisen liitosta. Karamelli seoksen tein sulattamalla n. 3 rkl kookosöljyä kattilassa, johon lisäsin 3 rkl sokeria, 1 rkl tummaa siirappia sekä 1 rkl vettä. Keittelin seosta vajaat viisi minuuttia miedolla lämmöllä niin, että sokeri suli. Sen jälkeen pyörittelin popparit karamellisoksessa ja kaadoin leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Popparit siihtyivät 120 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Sekoittelin poppareita muutamaan otteeseen paistamisen aikana.

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Gluteeniton hiivaton näkkileipä

Meillä on tehty pitkään näkkileivät itse. Aikuiset ovat syöneet täysin viljatonta siemennäkkileipää, mutta sen sisältämän kananmunan vuoksi perheen pienimmille on leivottava eri näkkärit. Viljaisista versioista ei minun mielestäni ole aidon hiivalla leivotun voittanutta, mutta todella hyvää on tämäkin. Taannoin saatui silmään Allergiamatkalla blogista yksi hiivaton näkkäriohje ja muistin samantyyppisen nähneeni aiemmin myös Gluteenittomalla muumimammalla. Oitis kokeiluun. :D

Näiden kahden innoittamana syntyi meille mieluinen versio. Leivinjauheen voi halutessaan jättää pois, mutta me ollaan tykätty leivinjauheen tuomasta pienestä ilmavuudesta. Ilman näkkäri jää huomattavasti kovemmaksi ja vaatii rajumpaa leukatyöskentelyä. Leivinjauhetta tulee kuitenkin laittaa ihan vain aavistuksen verran, muuten näkkäri murenee käsiin. Jauhoina voi käyttää luultavasti mitä vain ja hiutaleiden ja leseidenkin suhdetta säätää. Olen itsekin tehnyt miten milloinkin. Tämä ohje osuu meidän sakin makuhermoon parhaiten.


½ dl tattarijauhoa
½ dl provenan täyskaurajauhoa
½ dl tattarileseitä
½ dl puhdaskaurahiutaleita
1 dl auringonkukan siemeniä
3/4 dl kurpitsansiemeniä
1/4 dl pellavansiemeniä
½ dl kuorittuja hampunsiemeniä
n. 1/4 tl leivinjauhetta
n. 1 tl suolaa
2 rkl öljyä
2 1/4 dl vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa yhteen. Lisää vesi ja öljy, sekoita tasaiseksi ja levitä pellille leivinpaperin päälle tasaiseksi ohueksi levyksi. Jaa taikinapyörällä osiin ja paista 160 asteessa kiertoilmalla noin 40 minuuttia. Olen noin vartin välein avannut uunin luukkua kosteuden päästämiseksi uunista ulos ja ensimmäisellä avauksella myös ajellut taikinapyörällä palat uudelleen erilleen, mikäli ovat alkupaistamisen aikana turvonneet takaisin yhteen. Näkkäri on valmista, kun se on ottanut hieman väriä ja kovettunut täysin.

Gluteeniton italianpata













3 porkkanaa
2 sipulia
1 kesäkurpitsa
1 paprika
4 valkosipulin kynttä
400 g porsaan jauhelihaa
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta,
oreganoa, basilikaa, valkosipulijauhetta
1 l vettä
2 dl gluteenitonta pätkittyä moilasen täysriisispaghettia
öljyä paistamiseen

Kuutioi kasvikset pieneksi. Kuullota aluksi porkkanat ja sipulit öljyssä. Lisää joukkoon jauheliha ja kypsennä. Lisää kesäkurpitsat ja paprikat, anna kypsyä hetki. Mausta seos, lisää tomaattipyre, vesi sekä spaghetti. Spaghettina meillä siis käytössä Moilasen täsyjyväriisistä valmistettu malli. Paketti on saman näköinen kuin tämä makaronipussi, mutta tietysti eri mallinen. Sekoita tasaiseksi ja anna hautua noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja spaghetti on kypsää. Pataa on hyvä sekoitella pariin otteeseen kypsennyksen aikana. Kaveri veteli padan sellaisenaan, mutta meille maitoa sietäville satoi annoksen hunnuksi parmesaaniraastetta. Kaveri muuten piti tästä ruoasta erityisen paljon. Kehuja tuli lähes joka haarukallisen jälkeen ja toki santsattiinkin. :)

Luomu tomaattipyre

Tomaattikin hivuttaa itseään meidän perheessä sopivaisten syötävien listoille. Jokapäiväistä herkkua tämä ei ole, mutta kerran kaksi viikkoon syötynä menee jo mukavasti. Tietysti tomaattipäiviin ei kannata sitten enää lisätä esimerkiksi kaaleja sotkemaan pakkaa. Itse olen rakastunut tähän luomupyreeseen sen täyteläisen makean maun takia. Ja myös siitä syystä, että tätä saa ostaa lasipurkissa. :)


lauantai 4. toukokuuta 2013

Gluteeniton vaalea leipä (huom. sis. riisiä)

Uusin blogituttuni Pörde oli leiponut valtavan herkullisen näköistä vaaleaa leipää ja meidän sakkiin iski oitis ranskishimo. Ihan samalla ohjeella ei taaskaan voitu tehdä. Margariini vaihtui sopivaan öljyyn ja rohkeasti käytin ohjeessa runsain määrin riisijauhoa, mutta oma jauhosekoitus piti tehdä, koska tuo virtasalmen jauhoseos sisältää maissia ja vapun munkkihurjastelun jälkeen on syytä jarrutella viljarintamalla. Mutta tässäpä tämän blogin outolintuleipäohje, ei ollenkaan kauraa. :D Oli kyllä hyvää ja tullaan tekemään uudemmankin kerran. Pinnalta rapeaa ja sisältä ihanan pehmoista leipää. Kiitos Pörde!


½ l reilusti lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl vaaleaa riisijauhoa
3 dl tummaa riisijauhoa
3 dl tattarijauhoa
1½ dl perunajauhoa
1½ rkl psylliumia
2 rkl tomusokeria
2 rkl oliiviöljyä

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne yhteen. Mittaa toiseen kulhoon vesi ja lisää kuivat aineet veden joukkoon kahdessa erässä koko ajan sekoittaen. Alustin taikinan jälleen tuuttuun tapaan sähkövatkaimen taikinakoukkuja käyttäen. Alustuksen loppuvaiheessa lisäsin öljyn. Muotoile taikinasta öljyttyjen käsien avulla leipä ja kohota peitettynä 30 minuuttia. Paista leipää 250 asteessa 35 minuuttia. Nosta lämmin leipä ritilän päälle jäähtymään, niin pohja pysyy mahdollisimman rapeana. 

Suklaakastike ton-ton-ton


½ dl kaurajuomaa (oatly luomu)
2 palaa lindtin 85% suklaata
1-2 rkl tomusokeria

Kiehauta kaurajuoma ja kytke lämpö pois. Lisää kuuman juoman joukkoon suklaa ja sokeri. Sekoittele niin kauan, että suklaa sulaa ja seos muuttuu tasaiseksi. Tarjoa jäähtynyt kastike vaikkapa jäätelön kylkiäisenä. Tästä ohjeesta riittää kastike viiteen jätskiannokseen. Meillä on totuttu todella voimakkaaseen suklaan makuun, joten makeutusta maun mukaan.

Riisijäätelö

Kesä tekee tuloaan ja kaikki herkuttelevat jäätelöllä. Kuten vakikävijät ovat huomanneetkin, on meillä alettu hiljalleen maistella riisiä ja tulokset ovat mitä lupaavampia. Riisihän on jo pompsahtanut tuolta ei sopivistakin pois. Vielä en täysin uskalla riisiä vapauttaa, mutta lähellä ollaan. Kaikesta huolimatta Kaveri on saanut nyt muutaman kerran herkutella Ingmanin rice riisijäätelöllä. Jotain pientä on poskeen tullut, mutta näin pienistä meillä ei enää säikähdetä. Kerran pari kuukaudessa voi hyvin kesäaikaan tätä herkkua vedellä.


Suklaata!

Lidlistä on löytynyt meille sopiva suklaa. En meinannut uskoa silmäni, kun huomasin, että tässä on soijan asemesta käytetty auringonkukkalesitiiniä. Kerrankin. Lindtiähän meillä on syöty jo pitkään, mutta onpa mukavaa, kun on toinenkin sopivainen vaihtoehto. Tässäkin paketissa komeili saattaa sisältää teksti, mutta koska listassa ei vehnää ollut, uskallettiin kokeilla. Ja oireita ei ole tullut.



keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Kesäkurpitsalisäke

Tämä lisäke on jo pitkään ollut yksi meidän perheen suosikeista. Mikäli munakoiso sopii, kannattaa kokeilla sitäkin kesäkurpitsan asemesta taikka fifty-fifty molempia. Kaverikin on hiljalleen alkanut maistella tomaattia kypsäsässä muodossa, joten pieniä määriä tätäkin on jo maisteltu. Perinteisesti lisäke on saostunut mantelijauheella, mutta koska mantelia ei vieläkään ole uskallettu kokeilla, saostus hoidettiin kurpitsansiementahnalla ja toimi hyvin.


2 sipulia
5 valkosipulin kynttä
2-3 kesäkurpitsaa 
½ dl oliiviöljyä paistamiseen
1 tlk kaltattuja tomatteja tai tomaattimurskaa
1½ tlk vettä
suolaa ja mustapippuria

Pilko sipulit ja kesäkurpitsat. Kuullota sipuleita öljyssä ja lisää sitten kurpitsakuutiot. Anna kurpitsoiden kuullottua ja mausta ne sitten suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon tomaatit ja vesi. Itse tykkään Bionan säilötyistä luomu luumutomaateista. Ovat ihanan makeita.


Anna seoksen kiehua hiljalleen puolisen tuntia välillä sekoittaen, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Saosta seos lopuksi kurpitsansiementahnalla tai esimerkiksi mantelijauholla taikka parmesaaniraastella, mikäli sopivat ruokavalioon. Meillä mennään siementahnalla. Hyvää tulee joka tapauksessa. Lisää tarvittaessa mausteita ja tarjoa kuumana vaikkkapa grilliherkkujen kera.

Kurpitsansiementahna


1 dl kurpitsansiemeniä
ripaus hyvää suolaa
n. 3 rkl oliiviöljyä

Paahda kurpitsansiemenet kevyesti pannulla. Anna siementen jäähtyä hieman ja jauha ne hienoksi jauhoksi yhdessä suolan kanssa esimerkiksi sauvasekoittimella.Sauvasekoitinta käytettäessä kannattaa käyttää pitkää syvää astiaa ja koettaa tilkkiä astian suu, koska siemenet tykkäävät hyppiä jauhatuksen aikana villisti. ;)  Lisää joukkoon öljy sekoita tasaiseksi tahnaksi.