tiistai 30. huhtikuuta 2013

Hyvää vappua, munkkeja ja 10 000 kävijää!

Tänään vapun kunniaksi rikkoutui tässä blogissa 10 000 kävijän maaginen raja. Kiitos kaikille lukijoille ja satunnaisille kävijöille. Tuntuu todella mukavalta, että jaksatte lueskella näitä meidän perheen ruokajuttuja. Juhlan kunniaksi on tarjolla ihan tuoretta munkkiohjetta. Tänä vuonna elettiin vaarallisesti ja tehtiin taikina vähän kaikesta. Saas nähdä kuinka käy... Mitään välttömiä oireita ei ilmaantunut, joten eteenpäin ollaan menty jonkinmoinen harppaus. :)


Viime vuonna paistoin munkit tällä ohjeella, joka on siis huomattavasti karsitumpi malli. Nyt kuitenkin runsaampi ohje. Olen muuten joskus paistanut munkkeja/donitseja auringonkukkaöjyssä ja nyt taas perinteisellä kookosravalla. Kookosrasva vie kyllä voiton 6-0. Munkeista tuli jotenkin kevyempiä, koska kookosrasva ei öljyn tavoin imeytynyt laisinkaan munkkeihin. Piti ihan sisäkuva munkista ottaa, kun niin kuohkeita olivat. Ylinnä munkit valmiina, keskellä ennen paistamista ja alla vielä vähän lämpöisenä otettu "sisäkuva".





½ l riisimaitoa (rice dream)
1 pss kuivahiivaa
1½ rkl prylliumia
½ rkl kardemummaa
1 dl sokeria
1½ tl suolaa
1 dl maizenan massitärkkelystä
1½ dl perunajauhoja
3 dl provenan täyskaurajauhoja
2½ dl tattarijauhoja
2 dl vaaleaa riisijauhoa
1½ dl tummaa riisijauhoa
3/4 dl auringonkukkaöljyä

Paistamiseen 1½ pkt kookosrasvaa

Mittaa riisimaito kattilaan ja lämmitä se. Itse tykkään tehdä taikinat suoraan kattilaan silloin, kun lämmitän maidon. Lisää joukkoon hiiva, psyllium, kardemumma ja sokeri. Sekoita ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää keskenään sekoitetut jauhot muutamassa erässä sekä lopuksi öljy ja alusta taikinaa viitisen minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Leivo taikinasta haluamasi mallisia munkkeja. Meillä tehtiin sekä rinkilöitä, että palleroita. Taikina oli muuten todella helposti leipoutuvaa ja kesti ihan oikeaoppisen pyörittelyn. Olipas mukava leipoa. Anna munkkien kohota peitettynä 20 minuuttia. 

Sulata sillä välin kookosrasva. En omista öljyn lämpötilan mittaamiseen tarvittavaa lämpömittaria, joten tunteella mentiin. Kookosrasva lämpenee hieman kauemmin kuin öljy, mutta mielestäni myös säilyttää paremmin lämpönsä, vaikka kattilaan mättäisi kerralla enemmänkin tavaraa. Meillä käytössä on 9 lämpötilaportainen induktioliesi ja pidin rasvaa lähes koko ajan 7 lämpötilassa. Paista munkkeja muutaman minuutin ajan molemmin puolin, kunnes ovat kauniin ruskeita. Nosta talouspaperin päälle jäähtymään. Sokeroitavat kannatttaa kuitenkin sokeroida mahdollisimman kuumana, miten kunkin näppi kestää. Osa munkeista sai hunnukseen tomusokerista ja mehusta tehdyn kuorruteen, jonka levitin hyvin jäähtyneiden munkkien päälle. 

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Jauhelihapannari (ton-ton-ton)

Tämä oli hyvää. Ohjeessa osa jauhoista on riisiä syystä, että riisi oli meillä juuri pannaripäivänä kokeilussa. Riisijauhon tilalla voi hyvin käyttää kauraa taikka tattaria. Tässä ohje kuitenkin ihan umpirehellisenä. Kuvakin on kiireessä otettu huonosti valottunut räpsäisy, joka ei todellakaan tee pannarille oikeutta. Mutta periaate kuvallisista ruokaohjeista pitää tässäkin kohtaa. :D


400 g porsaan jauhelihaa
1 purjosipuli
3 valkosipulin kynttä
suolaa, mauste- ja mustapippuria, paprikajauhetta
3/4 dl pienittyä suolakurkkua (euroshopper)

1l kaurajuomaa (oatly luomu)
5 dl oolannin perunamuussiainesta
2 dl provenan täyskaurajauhoa
1 dl tattarijauhoa
1 dl täysriisijauhoa
1 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
½ dl oliiviöljyä 
1 tl suolaa

Halkaise purjo ja huuhtele se. Pilko purjo ja valkosipulin kynnet. Paista jauhelihaa hetki pannulla ja lisää joukkoon sipulit. Paista vielä tovi ja mausta. Lisää suolakurkku vasta aivan kypsennyksen loppuvaiheessa.

Kaada kattilaan puolet kaurajuomasta ja sekoita joukkoon perunamuussiaines. Kuumenna sen verran, että seos on tasaista. Nosta kattila liedeltä ja kaada joukkoon loput kaurajuomasta. Mikäli seos ei jäähdy tässä vaiheessa riittävästi, odota vielä hetki. Lisää jäähtyneeseen seokseen jauhot, leivinjauhe, suola ja öljy. Sekoita tasaiseksi ja kaada taikina pellille öljyllä voidellun leivinpaperin päälle. Ripottele pannarin pinnalle jauhelihatäyte. Painelin jauhelihaa paikoin lusikalla paremmin taikinan sisään. Paista pannaria 200 asteessa 30-40 minuuttia. 

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Kaikettomat pikaiset cookiet (12 kpl)

Meidän perhe on lähdössä juhlimaan ja eväitä on jälleen värkkäilty Kaverin juhlatunnelman luomiseksi. Yksi seuraamistani blogeista on The Daily Dietribe ja sieltä löytyi tämä ihana ja ennenkaikkea monella tapaa muunneltava kaiketon cookie-resepti. Pinnalta rapeita ja sisältä mureita. Seuraavassa meidän perheen versio suomimitoille muunnettuna, myös koon puoleen, koska puolitin ohjeen sain aikaan siltikin 12 cookieta. Vasta paistamisen jälkeen tuli mieleen, että näihin olisi varmaan sopinut loistavasti ripaus kanelia ja suklaan sijaan kuivatut karpalot. Ensi kerralla sitten...


1 1/4 dl jauhoja 
(käytin tattri-kaura-riisiseosta)
3/4 dl sokeria
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
3 rkl piltin omenasosetta
3 rkl auringonkukkaöljyä
1 pala Lindtin 70% suklaata pienittynä

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Itse käytin kiertoilmaa. Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita ne yhteen. Lisää lopuksi sose sekä öljy ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon lopuksi suklaa. Hirveästi ei kannata vatkata ettei saa aikaan turhaa sitkoa. Pyörittele taikina palloiksi ja litistä niitä hieman. Avuksi sipaisin käsiin tipan öljyä. Paista 10-15 minuuttia. Nosta cookiet ritilän päälle vetäytymään. Näiden säilyvyydestä en voi sen enempää sanoa. Ainakin yhden illan ovat syömäkelpoisia... ;D

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Gluteenittomat mustikka-puolukka rönttöset

Viikonlopun leipomukseksi väsäiltiin tällä kertaa rönttösiä ja näitä tehdään kyllä toistamiseenkin, niin hyviä olivat. Kuvassa etualalla Esikon rypyttämiä taidonnäytteitä. Eivätkös vaan olekin komeita!? :D


Kuoret

1½ dl kylmää vettä
1 tl psylliumia
1 tl suolaa
1½ dl provenan täyskaurajauhoja
n. 2 1/4 dl tattarijauhoja


Täyte

2 dl mustikoita
2 dl puolukoita
n. 1 dl sokeria
2 rkl vettä

1 dl vettä
5 dl oolannin perunamuussiainesta
½ dl Hirvelän kaurakuitusta
½ dl tattarijauhoja
½ tl suolaa

Mittaa kattilaan marjat, sokeri sekä 2 rkl vettä. Anna marjojen kiehua miedolla lämmöllä ja valmista sillä aikaa kurotaikina. Mittaa kulhoon vesi ja sekoita siihen psyllium. Anna turvota muutama minuutti. Lisää joukkoon loput aineet ja alusta taikinaa kunnes se on kimmoisaa. Ihan kaikkia jauhoja ei kannata suoraan laittaa, ettei taikinasta tule liian kovaa ja halkeilevaa. Kääräise valmis taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Mittaa marjojen joukkoon loppu vesi sekä perunamuussiaines. Sekoita ja kytke lämpö pois. Mittaa joukkoon jauhot, kaurakuitunen ja suola. Sekoita tasaiseksi ja jätä pöydälle imeltymään. Itse pidin noin tunnin, mutta mikäli kärsivällisyys riittää niin muutamia tunteja. Meillä ei taaskaan riittänyt. :D 

Jaa kuoritaikina osiin ja pyörittele ne palloiksi. Itse sain aikaiseksi 16 kpl. Kauli pallot ohuiksi ja pyöreiksi. Levitä päälle täytettä ja rypytä kiinni. Paista rönttösiä 250 asteessa noin vartti. Itse käytin kiertoilmaa. Juuri uunista otetut kuumat rönttöset sipaisin auringonkukkaöljyllä. Anna rönttösten asettua ja pehmetä liinan alla. 

torstai 4. huhtikuuta 2013

Jauhelihapiiras ton-ton-ton

Suolaiset piirakat ovat meidän perheen rajoitteilla ihan oma juttunsa. Pohjan tekeminen ilman voita ja margariinia on ensimmäinen haaste, eikä kaiketon täytekään aina onnistu niin helposti. Yleensä kun tällaisissa tuppaa olemaan aina kermaa, kermaviiliä, munaa ja juustoa. Tämä maistui ilman edellä mainittuja koko perheelle erittäinkin hyvin. Pohjasta tuli suhteellisen jämäkkä ja reunat olivat tosiaan rapsakat, mutta vielä ihan miellyttävää syötävää kuitenkin.


Pohja

1 dl tattarijauhoja
1 dl provenan täyskaurajauhoja
3/4 dl perunajauhoja
½ tl psylliumia
1 dl puhdaskaurahiutaleita
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
½ dl oliiviöljyä 
1 1/4 dl vettä

Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää niiden joukkoon vesi sekä öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja painele öljytyn piirasvuoan pohjalle. Pistele taikina haarukalla.

Täyte

400g porsaan jauhelihaa
2 sipulia
1 paprika
1 dl suolakurkkua (euroshopper)
suolaa, mustapippuria, valkosipulirouhetta, yrttejä
n. 2 dl pizzajuustoketta (saa olla reilusti löysää)

Paista jauhelihaa pannulla ja kuutioi sillä aikaa sipulit, paprika sekä suolakurkut. Lisää sipulit ja paprikat jauhelihan joukkoon kypsymään. Mausta jauheliha ja lisää suolakurkkukuutiot kypsän lihan joukkoon.

Esipaista piirakkapohjaa 10 minuuttia 200 asteisessa uunissa ja levitä sen jälkeen pohjan päälle jauhelihatäyte, johon on sekoitettu puolet juustokkeesta. Valuta loppu juustoke täytteen päälle ja paista piirakkaa vielä noin 20 minuuttia. Viimeiset 5 minuuttia paistoin kiertoilmalla ihan pinnan värin vuoksi.

Taatelikakku ton-ton-ton


250g kuivattua taatelia
3 dl vettä
½ dl sokeria

½ dl kookosöljyä
½dl auringonkukkaöljyä
1 prk piltti omenasosetta
½ tl suolaa
½ vaniljatanko
½dl liotetteja kurpitsansiemeniä
vajaa 1 tl omenaviinietikkaa
1 dl provenan tätskaurajauhoa
1 dl tattarijauhoa
1 dl perunajauhoa
1 tl psylliumia
1½ tl leivinjauhe
½ tl ruokasoodaa

Mittaa taatelit, vesi sekä sokeri kattilaan keitä niitä miedolla lämmöllä kunnes taatelit ovat pehmenneet. Lisää kuumaan seokseen kookosöljy ja anna sen sulaa. Lisää sitten auringonkukkaöljy sekä vanilja, sekoita ja anna seoksen jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen seokseen viinietikka, lioteut kurpitsansiemenet sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kaada sitten voideltuun jauhotettuun kakkuvuokaan. Voitelin vuoan auringonkukkaöljyllä ja jauhotukseen käytin karkeaa riisijauhoa. Riisihän on ollut meillä nyt varovaisessa kokeilussa. Paista kakkua 200 asteessa noin puoli tuntia.