perjantai 29. maaliskuuta 2013

Uunibroileri

Uuniboileri on kyllä broiskua parhaimmillaan. Hyvää vähällä vaivalla, ei ole kuivaa ei, kuten broileri tuppaa joskus olemaan. Ja maku... Valmistelut vaan on aloitettava jo edellisenä päivänä.


1 kokonainen broileri

3 tl suolaa
1 tl sipulijauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
½ tl mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 rkl kuivattua persiljaa
1 tl tummaa siirappia
1 tl tummaa balsamicoa
3 rkl sopivaa öljyä

Sekoita marinadin ainekset tahnaksi ja hiero se kauttaaltaan broilerin pintaan. Anna maustua yön yli jääkaapissa. Nosta broisku aamulla huoneen lämpöön. Lusikoi astian pohjalle valunut marinadi linnun sisään ja anna broilerin olla huoneen lämmössä ainakin kaksi tuntia ennen paistamista. Paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia. Broileri kannattaa kääntää kertaalleen paistamisen aikana, ellei paista ritilän päällä. Kannattaakin miettiä kunka päin linnun paistamisen aloittaa, kuten kuvasta näkyy... ;) 

Gluteeniton mämmi

Löysin taannoin gluteenittoman mämmin ohjeen Pörden keittiössä blogista. Muutaman kokeilun jälkeen on ohjettakin jakoon. Tietenkin piti lähteä barrikadeille ja muutella ohjetta hieman. Oikein hyvää tulikin, vaikka ehkä vieläkin vähemmän makeutusta laittaisin seuraavalla kerralla. Saas nähdä kuinka innostutaan herkuttelemaan, jos vaikka uudemmankin kerran tulee mämmiä tehtyä tämän pääsiäisen aikana.


100 g kuivattuja luumuja + 3 dl vettä
1,5 dl oolannin perunamuussiainesta
1 dl tattarijauhoja
1/4 dl Hirvelän kaurakuitusta
½ dl appelsiinimehua
½-1 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
1 tl pomernssia
6,5-7 dl vettä

Keitä luumut 3 dl:ssa vettä. Vesi saa haihtua miltei kokonaan. Mittaa joukkoon perunamuussiaines sekä appelsiinimehu. Soseuta sauvasekoittimella samettimaiseksi massaksi. Lisää joukkoon puolet vedestä sekä loput aineet, sekoita. Lisää loppu vesi ja sekoita tasaiseksi. Massa saa olla todella löysää, vetistä. On vielä paistamisen jälkeenkin, mutta tiivistyy varsinkin kylmässä niin paljon, että reilusti vaan löysää. Kaada massa vuokaan. Itse käytin Eskimon 1 l:n pitkulaista paistovuokaa. Muistutti eniten perinteistä rovetta. ;) Paista mämmiä 175 asteessa 1,5 tuntia ja anna tekeytyä paistamisen jälkeen folion alla. Tarjoa kaurajuoman kera tai ellei maito ole ongelma, niin tietenkin kerman kanssa.



sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Peltileipä ton-ton-ton


6 dl vettä tai kaurajuomaa (oatly luomu)
1½ rkl psyllium
1 pss kuivahiivaa
(1 rkl finaxin hapanjuurta)
2 rkl tummaa siirappia
1½-2 tl suola
½ dl sokerijuurikaskuitua
2 dl puhdaskaura hiutaleita
1 dl perunajauhoja
3 dl tattarijauhoja 
2½-3 dl provenan täyskaurajauhoja
3/4 dl oliiviöljyä
1½ dl siemeniä 
(pellava, auringonkukka, kurpitsa)

Sekoita psyllium, hiiva, hapanjuuri, siirappi ja sokerijuurikaskuitu reilusti lämpimään nesteeseen ja anna seisoa kymmenisen minuuttia. Lisää suola sekä kaurahiutaleet, sekoita. Lisää jauhot ja lopuksi öljy sekä siemenet. Vaivaa taikinaa yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla viiden minuutin ajan. Kumoa taikina pellille leivinpaprein päälle ja taputtele tasaiseksi öljytyin käsin. Anna kohota peitettunä 20 minuuttia ja jaa sopiviin lohkoihin taikinayörän avulla. Paista leipää 175 asteessa kiertoilmalla tai 200 asteessa normaalilla keskilämmöllä noin 30 minuuttia. Mikäli leivän pakastaa, kannattaa palat halkaista ennen pakastamista.

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Italian salaatti ton-ton-ton

Iltapalaksi pyöräytettiin  italiansalaattia. Ajatus sai alkunsa ruoalta tähteeksi jääneistä makaroneista. Allergiamatkalla blogista taannoin löytämäni majoneesiohje pääsi jälleen testaukseen ja hienostihan se taasen toimi. Jälleen majoneesi valmistui Oatlyn luomu kaurajuomasta, tillin jätin kokonaan pois ja etikkaakin laitoin huomatavasti vähemmän. Tämä oli kannattava veto senkin puoleen, että suolakurkut ovat suht etikkaisia. Ja taas täytyy ihmetellä samaa, miksi kaikkeen täytyy työntää e-aineita? Suolakurkkuihinkin mätetään ties mitä stabilointiainetta ja väriä. Siis väriä, suolakurkkuihin! Euroshoppereissa ei ole mitään ylimääräistä ja purkin kyljestä löytyy yksityiskohtainen tuoteseloste. Kerrankn halpa on hyvää. Hyvä Puola!


n. 3 dl kypsää (Moilasen täysriisi) makaronia
2 dl tuorekurkkua pienenä kuutiona
1 iso kypsä porkkana (n. 1 dl)
1 dl (Euroshopper) suolakurkkua 
5 siivua Vatajan lisäaineetona pyökkisavustettua kinkkua
1 dl vegemajoneesia

Keitä porkkana, kuutioituna taikka kokonaisena, jonka sitten kypsänä kuutioi. Makuasia. Kuutio myös kurkut ja kinkut. Lisää sekaan makaronit ja majoneesi. Sekoita. Tämän ei tarvitse edes antaa mielestäni tekeytyä. Maistui mainiolta heti valmistuttuaan.

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Jauheliha-kesäkurpitsakebakot

Jauheliharuoat kaipaaat ajoin uutta vivahdetta. Kebakkoa tällä kertaa kesäkurpitsalla ryyditettynä. Aikoinaan muistelisin Maximuksen rajoitetut herkut-blogissa jotakin tämäntapaista nähneeni, siitä idean tynkää.


400 g porsaan jauhelihaa
1 pieni kesäkurpitsa raastettuna
1 sipuli
1 dl oolannin perunamuussiainesta
1 dl puhaskaurahiutaleita
1-2 tl suolaa
1 tl valkosipulijauhetta
mustapippuria ja kurkumaa

Raasta kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi ja lisää sen joukkoon muussiaines sekä kaurahiutaleet. Anna seisoa sen aikaa, että muussiaines sulahtaa hieman. Lisää joukkoon pieneksi pilkottu sipuli, mausteet sekä jauheliha. Vaivaa taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta pellille pötkylöitä. Makuasia on tikuttaako ennen paistoa vai sen jälkeen. Mikäli tikuttaa ennen paistoa, kannattaa tikut liottaa. Kuvan pötköt on tikutettu paistamisen jälkeen. Paista kebakkoja 200 asteessa noin puoli tuntia.

Cordon Bleu without Cordon :D

Yksitoikkoiseen lihapuoleen on kiva silloin tällöin kehitellä pientä vaihtelua. Aito sveitsinleikehän on meidän taloudessa kaukainen haave, mutta sen pikkuserkku maistui oikein hyvältä. Kaverin sanoin: Hyvä pihvi, lisää!


Leikkeet valmistuivat possun ulkofileestä, jonka leikkasin noin sentin siivuiksi ja nuijin ohueksi. Toiselle reunalle puolikas siivu parmankinkkua ja toinen puolikas käännetään kanneksi. Tässä vaiheessa liha on hyvä painaa suht voimakkaasti yhteen, jotta paketti kestää kasassa leivityksen ajan. Leivityksen tein samoin kuin näissä leivitetyissä possun leikkeissä, sillä erotuksella, että en lihoja liottanut mausteliemessä, käytin ainostaan niin, että jauhotus sai tarttumapinnan. Mausteet lisäsin siis jauhojen joukkoon sinappia lukuun ottamatta. Suolan kanssa kannattaa ottaa rauhallisesti, koska parmankinkkuhan on todella suolaista. Leikkeet paistoin pannulla oliiviöljyssä. Meillä tykättiin kovasti.

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Riisimakaroni

Riisi on palannut Kaverin kokeiltavien listalle. Esikollehan tämä siis käy ja onkin ollut meillä Kaveria lukuun ottamatta käytössä. Omasta mielestä paras gluteeniton makaroni. No tämähän on tietysti makuasia.


Tämä ei siis ole vielä Kaverilla vapaassa käytössä!

Makaronilaatikko ton-ton (sis. riisiä)

Meillä on hiljattain aloitettu jälleen kokeilut riisin saamiseksi takaisin ruokalistalle. Pitää koputtaa puuta, mutta lupaavalta näyttää. Nyt on riisiä nautittu kerran viikossa ja mitään dramaattista ei ole tapahtunut. Hiljaa hyvä tulee ja onnellisia ollaan tästäkin. Täytyy sanoa, että näin hyvää makaronilaatikkoa ei meillä allergiataipaleen aikana ole vielä syöty. Toivo elää, että jatkossa syödään.


400g porsaan jauhelihaa
2 sipulia
4-5 siivua parmankinkkua
suolaa, mauste-ja mustapippuria,
paprikajauhetta, valkosipulijauhetta
1 l kaurajuomaa (oatly luomu)
n. 4 dl vettä

Paista jauheliha yhdessä pilkotun sipulin ja parmankinkun kanssa. Pannulle voi halutessaan lisätä hieman öljyä. Mausta jauheliha ja kaada pannlle vesi ja reilu puolet kaurajuomasta. Lisää makaronit ja keitä 10 minuuttia. Kaada seos uunivuokaan ja kaada päälle loput kaurajuomasta. Paista laatikkoa 225 asteessa puolisen tuntia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Omenaleipä ton-ton-ton


















4½ dl vettä tai omenatuoremehua
1 pss kuivahiivaa
1½ rkl psylliumia
1 rkl finaxin hapanjuurta
2 tl suolaa
1 rkl tummaa siirappia
1 luomuomena raastettuna
1½ dl puhdaskaurahiutaleita
1 dl perunajauhoja
2 dl provenan täyskaurajauhoja
n. 5 dl tattarijauhoja
1 dl liotettuja auringonkukan siemeniä
½ dl sopivaa öljyä

Mittaa leivontakulhoon vesi ja lisää siihen hiiva, psyllium, hapanjuuri sekä siirappi. Mikäli teet leivän omenamehuun, kannattaa harkita siirapin pois jättämistä jottei leivästä tule liian makea. Makuasioita. Anna turvota kymmenisen minuuttia ja lisää loput aineet. Vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella noin viisi minuuttia. Kaada taikina leipävuokaan ja anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä puolisen tuntia. Paista leipää 200 asteessa 40-50 minuuttia. Kumoa kypsä leipä ritilän päälle jäähtymään. 

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Täytetyt letut ton-ton-ton


1½ dl provenan täyskaurajauhoja
1½ dl tattarijauhoja 
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
ripaus sokeria
2 dl kaurajuomaa (oatly luomu)
4-5 dl vichyä
½-1 tl suolaa
3 rkl sopivaa öljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää kaurajuoma ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää öljy, sekoita ja lopuksi vichy sekoittaen. Paista letut pannulla sopivassa öljyssä. Taikina saa olla mahdollisimman löysää, kuitenkin niin, että kestää hyvin koossa. Pannu tosi kuumaksi ja sitä kannattaa tosiaan kallistella, kun taikinan kaataa. Näin saa aikaan ihanan pitsireunaisia lettuja.



Täyte:
200g porsaan jahelihaa
200g herkkusieniä
2 sipulia
4 siivua parmankinkkua pienittynä
(1 tl tummaa balsamicoa (luomu))
suolaa, mustapippuria, valkosipulijauhetta,
persiljaa ja timjamia
paistamiseen öljyä

Kuori sipulit ja puhdista sienet. Leikkaa ne kuutioiksi ja laita pannulle öljyyn paistumaan. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää kuutioitu parmankikku, sekoita ja lisää jauheliha. Mausta ja anna paistua kypsäksi.


Levitä täytettä letuille ja kääri ne rullaksi. Laita letut uuniin siksi aikaa, että pinta rapeutuu. Pidin 225 asteessa kiertolilmassa reilut 10 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

maanantai 4. maaliskuuta 2013

Jauhelihakastike ton-ton-ton


400g porsaan jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
öljyä
2 rkl tattarijauhoja
1 rkl provenan täyskaurajauhoja
1 tl sipulijauhetta
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl paprikajauhetta
suolaa, mustapippuria ja maustepippuria maun mukaan
(1 rkl ketsuppia (Felix))
½ l vettä
 
Paista jauheliha ja pilkotut sipulit öljyssä. Mausta ja lisää paistetun lihan joukkoon jauhot. Anna jauhojen ruskistua ja lisää sitten vesi koko ajan sekoittaen. Lisää ketsuppi, sekoita ja anna kastikkeen hautua 10-15 minuuttia. Kuvassa Esikon annos Moilasen täysjyväriisimakaronilla.



Nakkikastike ton-ton-ton


1 pkt vatajan lisäaineettomia nakkeja ja loraus öljyä paistamiseen
½ dl sopivaa öljyä
3 rkl dl tattarijauhoa
3 rkl dl provenan täykaurajauhoa
1 tl sipulijauhetta
2 tl persiljaa
suolaa ja mustapippuria
(1 rkl ketsuppia)
n. ½ l vettä
 
Ruskista pilkotut nakit pannulla. Siirrä ruskistetut nakinpalat syrjään odottamaan ja lisää pannulle öljy sekä jauhot. Anna jauhojen ruskistua hieman ja lisää sitten joukkoon vesi muutamassa erässä kokoajan sekoittaen. Lisää mausteet ja nakit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.
 



sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Valkosipulipatonki ton-ton-ton 2 kpl

Meillä ollaan tavattoman ihastuneita taannoiseen vesirinkelitaikinaan sen leivottavuuden ja tietenkin myös maun vuoksi. Tällä kertaa taikina muuntautui valkosipulipatongeiksi. Perustaikinaan lisäsin reilun teelusikallisen valkosipulijauhetta ja siinä se. 


Valmista taikina ja leivo siitä kaksi patonkia. Kohota patonkeja peitettynä noin vartin verran. Viillä patonkien pintaan pitkittäiset viillot terävällä veitsellä, sipaise pinnat vedellä ja ripottele patonkien päälle hieman valkosipulijauhetta. Paista patonkeja kiertoilmalla 180 asteessa 25-30 minuuttia. Nosta jäähtymään ritilän päälle, näin pohja pysyy mahdollisimman rapeana. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.